Logo of Team Belgium

Aan de goede resultaten van Team Belgium op de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro moet een gevolg worden gebreid. "België heeft de Spelen beleefd zoals de Tour de France of het EK voetbal, dat is erg belangrijk", aldus chef de mission Eddy De Smedt. "Het is heel belangrijk een klimaat van topsport te scheppen in België. Nu moeten we het momentum grijpen, zei Eddy De Smedt. "Niet binnen zes maanden of een jaar. Succes genereert succes."

Pierre-Olivier Beckers, BOIC-voorzitter : "Er zijn financiële middelen nodig. Er zijn de middelen die we hebben, ongeveer 36 miljoen euro per jaar. Ik ben tevreden dat we ondanks de financiële crisis grofweg dat bedrag hebben kunnen behouden. We hebben investeringen in de trainingsinfrastructuur nodig. We hebben financiële middelen nodig om een zo professioneel mogelijke omkadering te scheppen, op het niveau van de coaching met wetenschappelijke en technologische middelen."

"Er is ook de bereidheid te investeren op lange termijn in een specifiek aantal sporten en projecten", vervolgt Pierre-Olivier Beckers. "Voor zover we beperkte middelen hebben, is dat beter en beter behandeld: de wil om zich te richten op een beperkt aantal sporten zowel aan Vlaamse als Franstalige kant. We moeten die weg blijven volgen."

Vervolgens stelde de BOIC-voorzitter nog dat de huidige middelen moeten geoptimaliseerd worden. "Ik geloof sterk in het olympisch platform dat we hebben gecreëerd - in 2010 met de drie ministers van Sport en het BOIC - om die impuls te geven, iedereen naar één doel te brengen en om daarna de realisatie ervan te verzekeren binnen elke gemeenschap", aldus Pierre-Olivier Beckers.