Logo of Team Belgium

Op 24 maart waren er nog precies 500 dagen te gaan tot de Olympische Spelen in 2016. De Braziliaanse miljoenenstad ademt sport door al zijn poriën, maar heeft daarnaast nog heel wat anders fraais te bieden. Wij gingen alvast de stad verkennen en vonden deze acht dingen die je zeker niet mag missen.

Deze Braziliaanse troeven moet je gezien hebben bij jouw bezoek aan Rio:

1.Flaneren op Copacabana en Ipanema

Copacabana is één van de beroemdste wijken en stranden van de wereld en zijn mozaïek van golven in wit en zwart marmer op de boulevard zijn dé symbolen geworden van Rio de Janeiro. Ga zitten op een van de vele terrasjes langs het strand om van een batida of van een caïpirinha te genieten.

Ipanema is vergelijkbaar met Copacabana . De twee wijken grenzen aan elkaar, maar Ipanema wordt als minder toeristisch beschouwd. Met zijn vele restaurants, cafés, winkels en bars is het zeer populair bij de lokale bevolking.

2.Ontdek de mythische Corcovado of de Christus de Verlosser

Christus de Verlosser – Cristo Redentor in het Portugees - het grote beeld dat de top van de berg Corcovado siert, is één van de meest toeristische plekken van de stad. De Christo Redentor werd in 2007 verkozen tot één van de nieuwe zeven Wereldwonderen, maar waakt al sinds 12 oktober 1931 over de stad. Met mooi weer heb je er een prachtig uitzicht over Rio de Janeiro.

De leukste manier om op de Corcovado te komen is met de trein, in 45 minuten ga je dwars door het woud naar de top.

3.Beklim de Suikerbroodberg

De Pão de Açúcar of Suikerbroodberg is een zogenaamde morro van graniet van bijna 400 meter hoog die fier uitsteekt boven de baai van Guanabara. Je kan naar boven wandelen of gebruik maken van de kabelbaan die je naar de top brengt. Daar word je beloond met een adembenemend uitzicht over de baai!

4.Wandelen in de botanische tuinen

Heb je altijd al de beroemde Pau Brasil willen zien, en heb je altijd de Braziliaanse toekan van de ene naar de andere boom willen zien vliegen? De botanische tuinen van Rio zijn één van de 10 meest diverse en mooiste tuinen in de wereld. Het is een fijne plek om te wandelen en je kan er ook lunchen op een terrasje ver van de drukte van de stad.

5.Op avontuur in het nationale park van Tijuca

Tijuca ligt op ongeveer 20 kilometer van het centrum van Rio. In dit natuurreservaat vind je bergen, watervallen, wilde dieren en tropische diersoorten. Het park is ook het grootste stadsbos van de wereld (32 km²). Het is verdeeld in drie gedeeltes: het Floresta da Tijuca, een gigantisch oerwoud in de bergen met prachtige uitzichten op de stad, de heuvel van Carioca en de rots van Gavea.

6.Fietsen in Rio

De inwoners van Rio kiezen er steeds vaker voor om met de fiets naar het werk te gaan omdat het autoverkeer in de stad steeds vaker vastloopt. Door een groot deel van de stad en langs de kust ligt een fietspad, niet alleen de stad maar ook de stranden van Rio zijn prima per fiets te verkennen.

7.Feijoada proeven

Dit typische gerecht uit Rio wordt traditioneel op zaterdag gegeten. Oorspronkelijk werden de minder lekkere gedeeltes van het varken aan de slaven gegeven. Zij kookten ze met zwarte bonen, die in het Portugees ‘feijão’ heten. Vandaag bestaat feijoada uit karbonade, verse of gerookte worst, orgaanvlees, varkensoren en varkenspoten, gekookt in olie met knoflook, ui en laurier. Het gerecht wordt geserveerd met witte rijst, groene kool met gebakken spekjes en farofa (roux) en een puntje pittige saus.

8.Bezoek het klooster van Sao Bento

Het klooster van São Bento is opgericht in 1950 door twee monniken uit Bahia. Het is vandaag één van de belangrijkste monumenten van de Braziliaanse architectuur en UNESCO-werelderfgoed.