Logo of Team Belgium

Skiër Sam Maes, 17 jaar,  heeft de eer om op 12 februari tijdens de openingsceremonie van de tweede editie van de Jeugd Olympische Spelen (JOS) in Lillehammer de Belgische vlag te dragen. In de Lysgårdsbakkene Ski Jumping Arena zullen dan zo’n 1100 atleten en 3000 vrijwilligers om 19u00 de kick off geven van 10 memorabele olympische dagen. De spanning bij Team Belgium stijgt !

Gert Van Looy : “Sam Maes nam ook deel aan het Europees Jeugd Olympisch Festival in Montafon in 2015. Hij is op dit moment de beste Belgische skiër van zijn leeftijdsgroep. Hij is een zeer gewaardeerd lid van de delegatie, altijd vrolijk, gemotiveerd en zit in een goede flow na een aantal mooie resultaten de afgelopen weken.”

Tijdens de openingsceremonie van het JOS – zoals tijdens de Olympische Spelen – komt Griekenland traditioneel als eerste land het stadion binnen. De andere landen volgen in alfabetische volgorde in de taal van het gastland, dat als laatste het stadion binnenstapt.

Samen met Sam Maes zullen op 12 februari ook de andere atleten van Team Belgium, de Chef de Mission, Gert Van Looy en Young Ambassador, Nicky Van Rossem meestappen achter de Belgische vlag.

Team Belgium in Lillehammer

Tot en met 21 februari wordt er in acht disciplines om de medailles gestreden tijdens de Jeugd Olympische Spelen. Team Belgium neemt deel met 9 atleten, 3 meisjes en 6 jongens uit 7 sporten:

  • Alpine Skiing : Sam Maes en Kim Vanreusel
  • Biathlon : Tim De Ridder
  • Cross-Country Skiing : Thibaut De Marre
  • Freestyle Skiing : Xander Vercammen
  • Ice Hockey : Chinouk Van Calster
  • Short Track Speed Skating : Stijn Desmet
  • Snowboard : Stef Vandeweyer en Manon Suffys.

De atleten worden begeleid door 7 coaches en 1 kinesitherapeut. 

Voor het BOIC is deze multidisciplinaire competitie belangrijk als waardemeter van de jonge atleet op internationaal niveau.

DelegatieCompetitieschema

De JOS een stimulans voor jonge atleten

“De JOS zijn vooral een evaluatiecompetitie, belangrijk is dat we prestaties van atleten kunnen vergelijken met die van de internationale top. Ook belangrijk in dit soort competities voor jonge topsporters is de internationale wedstrijdervaring die de atleet opdoet en dat deze ervaring hem doet groeien in zijn verdere carrière. Ze maken ook kennis met leeftijdgenoten uit andere sporten en disciplines en uit andere landen. De JOS zijn ook bedoeld als stimulans voor jonge atleten,” legt Gert Van Looy uit.

Pierre-Olivier Beckers en Philippe Vander Putten moedigen de atleten aan

De atleten krijgen in Lillehammer het bezoek van BOIC-voorzitter, Pierre-Olivier Beckers en CEO, Philippe Vander Putten die Team Belgium een hart onder de riem komen steken.

Pierre-Olivier Beckers : “Meer dan ooit is het BOIC overtuigd van de nood aan een goede gestructureerde topsportpolitiek voor jonge beloften. Daarom zullen wij steeds alles in het werk stellen, en dit samen met de Gemeenschappen, de sportbonden en de liga’s, om de projecten te steunen die sport en jongeren stimuleren. De jeugd is onze toekomst, zij zijn onze beste ambassadeurs om de sportbeoefening te dynamiseren en de Olympische gedachte te verspreiden. Vandaag zijn zij de motor van een dynamiek die de topsport zo hard nodig heeft.”

“Ik wens aan iedere atleet van Team Belgium de kans toe om een waardevolle ervaring op te doen. Maak van deze Jeugd Olympische Spelen een leerrijke ervaring!”, vult Philippe Vander Putten aan.

#teambelgium#Lillehammer2016#ILoveYOG

Moedig vanaf nu Team Belgium in Lillehammer 2016 aan op ww.teambelgium.be, Facebook, Twitter en Instagram.