Logo of Team Belgium

Van 5 tot 7 februari verwelkomde Tokyo 2020, 13 Nationale Olympische Comités voor zijn eerste Open Days Event. Op het programma stonden o.m. een bezoek aan het olympisch dorp en een venue tour. Gert Van Looy, Games Manager en collega’s Philippe Préat, High Performance Manager en Rudy Lahor, Operational Manager zakten af naar Tokio om er de vooruitgang van de werken te bekijken. Gert Van Looy: “Tokio is vastbesloten om de beste omstandigheden te creëren voor atleten en toeschouwers.”

Japan is geen onbekende van de Olympische Spelen, Tokio organiseerde in 1964 al eens de zomerspelen. Daarnaast was Japan al twee keer eerder gastland voor de winterspelen in 1972 in Sapporo en in 1998 in Nagano.

Gert Van Looy : ”De opening- en sluitingsceremonies worden gehouden in het olympisch stadion in Tokio. Dit stadion wordt geheel nieuw ontworpen en gebouwd speciaal voor de zomerspelen van 2020. Het is goed voor 80.000 zitplaatsen en is zeer duurzaam gebouwd. Het olympisch stadion is namelijk CO2 neutraal en gebruikt alleen natuurlijke energiebronnen zoals zonne-energie en windenergie. Het regenwater zal gebruikt worden voor de bewatering van de sportvelden en rioleringen. De zomerspelen van 2020 worden nu al de “The Green Games: Tokyo 2020” genoemd. Het olympisch stadion moet verrijzen op de plek waar het ook in 1964 stond. We hebben tijdens de Open Days kunnen vaststellen dat de werken reeds goed gevorderd zijn.”

De competitie venues zijn opgesplitst in twee zones : de Heritage Zone en de Tokyo Bay Zone. Heel wat accommodaties die dateren van de Spelen in 1964 worden gerenoveerd en aangepast en zullen gebruikt worden tijdens de Spelen in 2020. Verder worden geheel nieuwe stadions gebouwd en worden bestaande Expo Hallen voor de duur van de Spelen aangepast. 

Het olympisch dorp

Het olympisch dorp komt op een artificieel eiland, het eiland Odaiba, in de baai van Tokyo.

Gert Van Looy : “De maquette van het olympisch dorp ziet er indrukwekkend uit. Eigenlijk is het olympisch dorp ideaal gelegen, dichtbij het centrum van Tokio maar toch weg van alle drukte met een prachtig uitzicht en voor de meeste sporten ook centraal gelegen.”

Het zeilen echter vindt plaats in Enosima, ongeveer 80 km ten zuiden van Tokio. Het baanwielrennen en het mountainbiken gaan door in Izu, een klein stadje op zo’n 120 kilometer afstand van Tokio. De Belgische zeilers en sommige wielrenners zullen dus niet in het olympisch dorp verblijven maar wel in hotels dichterbij de competitie sites.

De oppervlakte van Tokio is zo’n 2.188 km², Tokio telt zo’n 13,6 miljoen inwoners, dat is 6.224,8 inwoners per km². Overdag groeit de bevolking met bijna 2,5 miljoen pendelaars die in het centrum werken en studeren. In de zomer 2020 tijdens de Olympische Spelen komen daar nog atleten, officials, vips, begeleiding en toeschouwers bij. Dat zijn heel wat mensen, zal dat niet wat ongemakken met zich meebrengen?

Gert Van Looy :”De stad heeft dagelijks met de verplaatsing van miljoenen mensen te maken. Hierdoor is de infrastructuur van de stad al voorbereid op de grote hoeveelheid toeristen die de Spelen in 2020 zal aantrekken. Tijdens de Open Days verliep het verkeer heel vlot. Zelfs op maandag hebben wij geen enkele keer vastgezeten in het verkeer. Tokio heeft ook een zeer sterk uitgebreid en uitstekend werkend metronet. En zoals het gebruikelijk is bij alle spelen zullen de atleten gebruik kunnen maken van speciale zones die hen snel en efficiënt op de plaats van hun competitie zullen brengen.

Op zoek naar een stageplaats voor Team Belgium

Het is voor de atleten die zich op Tokyo 2020 voorbereiden belangrijk om te weten dat zij in Japan zullen kunnen bijkomen van de jetlag en dat zij er zullen kunnen acclimatiseren en trainen voor zij hun competitie aanvatten. Gert Van Looy maakte van de NOC Open Days in Japan gebruik om op zoek te gaan naar een stageplaats voor Team Belgium. Ze werden daarin begeleid en geadviseerd door het NOC Japan.

Gert Van Looy : “Het BOIC ondertekende vorig jaar een “Memorandum of Understanding” met het Japans Olympisch Comité met het oog op de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Centraal in dit memorandum staat de atleet. De samenwerkingsovereenkomst die de ontwikkeling en de ontplooiing van de atleet en zijn coach beoogt, gaat onder meer over de uitwisseling tussen beide olympische comités van medische-, wetenschappelijke-, doping- en marketing expertise. Zo hebben we in samenwerking met het Japans NOC een aantal stageplaatsen bezocht. We gaan ook nog verder samenwerken in het vinden van de geschikte training plaats voor Team Belgium.”