Gert Van Looy: “We mogen in Minsk opnieuw mooie dingen verwachten.”

Lize Broeckx, Nina Derwael, Nicky Degrendele, Toma Nikiforov, Hermien Peters Charline Van Snick, Lianne Tan, Sami Chouchi zijn slechts enkele van de Team Belgium atleten die van 21 tot 30 juni zullen strijden voor het hoogste podium tijdens de tweede editie van de Europese Spelen. Gaststad is de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

Op 12 juni in het Warwick Hotel in Brussel stelde chef de mission, Gert Van Looy zijn 50-koppig Team Belgium voor aan de pers. Dat gebeurde in aanwezigheid van Z.E. Aleksandr Mikhnevich, ambassadeur van Wit-Rusland in België, George Katulin, CEO van MEGOC, Philippe Vander Putten, CEO van het BOIC en Ster Ambassadrice van de Europese Spelen en viervoudig olympisch kampioene biatlon, Darya Domracheva.

Team Belgium zal in Minsk vertegenwoordigd zijn in 11 volgende sporten: boogschieten, badminton, boxen, gymnastiek (acrobatische en artistieke gymnastiek), judo, kajak, karate, kleischieten, sambo, tafeltennis en wielrennen (piste).

Kwalificaties voor Tokio 2020
De Europese Spelen zijn een belangrijk moment met het oog op de Olympische Spelen van volgend jaar: er staan immers 9 sporten op het programma met een directe link naar kwalificatie voor Tokio 2020: atletiek, badminton, boogschieten, boxen, judo, karate, schieten, tafeltennis en wielrennen.

In gymnastiek, kano, 3x3 basketbal en worstelen zijn er tijdens de Europese Spelen geen kwalificatie mogelijkheden.

Gert Van Looy, chef de mission: “We zitten in de laatste rechte lijn naar de Europese Spelen. Net zoals de atleten en de coachen, kijk ik ernaar uit. De eerste editie vier jaar geleden was op sportief en organisatorisch vlak een succes, ik denk dat we in Minsk opnieuw mooie dingen mogen verwachten.
Voor veel atleten zijn deze Europese Spelen een belangrijke stap richting Tokio 2020. Voor anderen, atleten uit niet-olympische disciplines zoals sambo, is het een mooie kans om hun sport in de kijker te zetten voor een groot publiek. In het boxen en het judo zijn de Europese Spelen ook een Europees kampioenschap.”

Philippe Vander Putten: “Hoewel Team Belgium in Minsk een stuk kleiner zal zijn dan de 117 atleten die we naar Bakoe hebben gestuurd, blijft onze ambitie groot. De Belgische sport doet het momenteel uitstekend, dat bewijzen de fantastische resultaten op Europees en wereldniveau van het afgelopen jaar en de eerste maanden van 2019. Ik hoop dan ook dat we deze lijn kunnen doortrekken in Minsk.”

Naar het nieuwsoverzicht

Nog 81 dagen tot
Europese Spelen Krakau-Małopolska 2023