High Performance Manager: Een kader creëren dat de atleten toelaat op het hoogste niveau te presteren

ob Maesen en Philippe Préat zijn beide High Performance Manager bij het BOIC. Zij versterken daar de cel Elite Sports. Op het terrein volgen ze de selectie, de voorbereiding en de begeleiding van de Belgische topatleten op. “Onze belangrijkste rol is om met de technisch directeur van de federaties en liga’s de strategische visie van het departement Elite Sports te vertalen in plannen en operationele objectieven teneinde een kader te creëren dat de atleten  toelaat op het hoogste niveau te presteren.” 

De High Performance Managers zijn het directe aanspreekpunt met de federaties, met name via de technisch directeurs. Bij kleinere federaties situeren deze contacten zich mogelijk meer in de richting van de coaches of van de atleet.  
Om tot correcte analyses te komen van de prestaties van atleten en de bezorgdheden op het veld te kunnen situeren, is het van groot belang dat de High Performance Managers een goed contact hebben en blijven behouden met zowel de atleten, coaches en de technisch directeurs van de federaties. 

Prestaties en resultaten analyseren 
Een deel van de job van de High Performance Manager is het analyseren op een holistische manier op basis van feiten en cijfers van de prestaties maar ook van de processen binnen de prestatieomgevingen. Resultaten zijn in topsport vanzelfsprekend een belangrijk gegeven, maar het is even belangrijk om het proces dat achter de prestatie ligt, te analyseren. 

Die analyses gebeuren op verschillende niveaus en worden gemaakt op basis van bijvoorbeeld de resultaten tijdens competities die dan via verschillende tools in kaart worden gebracht. Die resultaten kunnen vervolgens met een benchmark getoetst worden. Het BOIC doet daarvoor o.m. beroep op Gracenote, het bedrijf dat sportresultaten analyseert en vergelijkt en daarvoor de nodige tools aanreikt, maar ook de eigen ervaring van het terrein is belangrijk. 

“De analyses uitgevoerd binnen Be Gold zijn hiervan een voorbeeld. Samen met de topsportpartners Sport Vlaanderen, Adeps en Ostbelgien worden analyses opgemaakt van bepaalde ontwikkelingstrajecten met het oog op latere Top 8 op Olympische Spelen.” 

Samenwerken met de topsportpartners in België 
De rol van High Performance Manager is er ook eentje van samenwerking en overleg met de topsportpartners in België - Sport Vlaanderen, Adeps en Ostbelgien. 
“We delen en bespreken onze topsportanalyses en –inzichten en adviseren op basis van die analyses de sportfederaties. Het BOIC streeft er steeds naar om op een transparante manier samen te werken met de topsportpartners en zo gezamenlijke beslissingen te nemen.” 

Olympische stages en internationale competities 
Hoe onze delegaties begeleid worden tijdens de Olympische Spelen door de High Performance Managers hangt af van hoe de Spelen zelf worden georganiseerd. 

“In Tokio bijvoorbeeld hield onze rol vooral een sportieve opvolging in, wij vertaalden de sportieve noden van atleten naar de Games Managers. In Peking werd een meer operationele rol door ons ingevuld. Maar het operationeel management is niet per definitie de rol van een High Performance Manager, maar eerder die van de Games Managers.” 

“In Tokio hebben we alle competities gevolgd. We waren ook aanwezig in het Olympisch dorp. Wat daar gebeurde en de wijze van werken van de verschillende teams, dat namen we mee naar een evaluatie na afloop van de Spelen, om dan samen met de technisch directeurs de evaluatie in alle transparantie te maken.” 

“Ook op internationale competities zoals WK’s, EK’s of wereldbekers hebben de High Performance Managers een belangrijke rol. Daar gaat het dan meestal over de opvolging van één bepaalde sport. Daar komen echter dezelfde aspecten van de rol van High Performance Managers aan bod. Tijdens de wedstrijden gaan we in gesprek met de technisch directeurs van de federaties, de coaches en de atleten zelf. Het is zeer belangrijk om voldoende objectiviteit aan de dag te leggen en afstand te behouden. Je wilt natuurlijk geen impact uitoefenen op een moment waar het belangrijk is voor de atleet om te presteren. Observatie is belangrijk, om de noden van de atleet te kennen en die te respecteren. Tenzij er zich een probleem voordoet, dan kan je ingrijpen en kan dat een meerwaarde betekenen, maar de hoofdrol tijdens dit soort wedstrijden blijft bij de technisch directeurs of de “program driver”.” 

Tijdens de Olympische stages werken de High Performance Managers nauw samen met de Games Managers om atleten die in aanmerking komen voor deelname aan de Olympische Spelen en hun omkadering samen te brengen en hen in optimale trainingsomstandigheden  een high performance environment aan te bieden. Ter plaatse begeleidt de High Performance Manager de atleten en zorgt samen met de Games Managers voor de nodige  logistieke en wetenschappelijke ondersteuning zodat de atleten zich met ‘op maat’ programma’s kunnen focussen op hun sport. 

Olympisch trainingsplatform 
Het BOIC wil een optimaal voorbereidingstraject neerzetten voor de Olympische Spelen. Daarvoor heeft het een bevraging gedaan bij de coaches en de technisch directeurs, hun noden in kaart gebracht en een programma uitgewerkt voor de volgende Olympiade.  

“Met het Olympic Coaching Platform, brengen wij op geregelde basis coaches bijeen. Het werd gelanceerd door het BOIC in samenspraak met de gemeenschappen en brengt topsport experten samen die kennis en ervaring over specifieke thema’s delen met de coaches en de gemeenschappen in voorbereiding van de Olympische Spelen met het oog op de best mogelijke voorbereiding. 

“Het is steeds goed om de dingen vanuit iemands anders perspectief te bekijken” 
Bob Maesen, zelf een Olympisch kajakker, nam deel aan drie Olympische Spelen: Sydney 2000, Athene 2004 en Peking 2008. In Athene finishte hij, samen met Wouter D’Haene, als vijfde in de K2 1.000m. Ook met Wouter D’Haene won hij een zilveren medaille tijdens het WK van 2003 in Gainesville. In april 2012 zette hij een punt achter zijn carrière als topatleet. 

Voor hij bij het BOIC aan de slag ging, werkte hij als coach en later als Technisch Directeur Topsport bij de Vlaamse Kano- & Kajak-Federatie. Op het WK kajak in het Hongaarse Szeged (augustus 2019) loodste hij de K2 500m met Hermien Peters en Lize Broekx naar de vierde plaats, goed voor één van de felbegeerde olympische tickets voor Tokio 2020. 

Het gaat in topsport natuurlijk over ‘high performance’, waarbij het welzijn van de atleet centraal staat. Ik denk dat in welke positie je je ook bevindt, het altijd belangrijk is om je te verplaatsen in de andere partij. Het is altijd goed om de dingen vanuit iemands anders perspectief te bekijken. In mijn rol als High Performance Manager vind ik dat heel waardevol.” 




 

Naar het nieuwsoverzicht

Nog 16 dagen tot
Europese Spelen Krakau-Małopolska 2023