Op 21 februari 2025 verzamelden een 50-tal Olympiërs en Paralympiërs voor de vierde editie van de ‘Athlete Career Day’ in Tubeke. Het doel van de dag: atleten inspireren rond duale carrière en de link maken met het bedrijfsleven, en dit onder de titel: “When elite sport meets business”. Dit vertaalde zich in een mix van sessies zoals ‘Speed Dating met bedrijven’ en workshops zoals ‘Elevator Pitch’.
Dit evenement is een samenwerking tussen Sport Vlaanderen, Adeps, Ostbelgien, het Belgian Paralympic Committee (BPC) en het BOIC, met de financiële steun van het Sociaal Fonds voor de sport.
Tom Coeckelberghs, topsportdirecteur van Sport Vlaanderen: “We zetten enorm in op carrièrebegeleiding, samen met de verschillende partners, waarbij we inspelen op de noden van elke individuele atleet. Die noden zijn afhankelijk van de sport van de atleet, maar ook van de diploma’s die al dan niet behaald werden en hoelang geleden dit gebeurde. Voor Sport Vlaanderen is het belangrijk dat atleten op een positieve manier kunnen terugkijken op hun sportieve carrière.”
Yves Polomé, administrateur-generaal van Adeps, benadrukte het belang van duale carrière met 3 woorden: “anticiperen, plannen en organiseren. De carrièretransitie begint immers bij de start van je sportieve carrière.”
Ook Jean-Michel Saive, voorzitter van het BOIC, sloot zich hierbij aan: “met deze transitie bezig zijn tijdens je carrière is fundamenteel. Atleten hebben de kracht om te blijven groeien en evolueren. Dit is slechts één voorbeeld van de enorme meerwaarde die atleten hebben voor het bedrijfsleven.”
Olympiërs en paralympiërs als ervaringsdeskundige
En wie beter om over deze transitie van topsporter naar post-sportieve carrière te spreken dan topsporters zelf.
Thomas Briels, 4-voudig olympiër en olympisch kampioen met de Red Lions in Tokio 2020, combineert momenteel zijn laatste jaar clubcompetitie met een rol in de omkadering van de Red Panthers. Hij geeft aan dat hij veel te danken heeft aan de sport, waaronder ook van de moeilijke momenten. “Daar leer je enorm veel van als topsporter.” Hij trekt daarbij de parallel met het bedrijfsleven: “eigenlijk zijn bedrijven zoals teams, die iets moeten bereiken binnen hun organisatie of hun sector. Die kracht van het team is iets wat topsporters als geen ander kennen. Dit vormt een enorme meerwaarde voor bedrijven.
Barbara Nelen, 2-voudig olympiër die na de Spelen van Parijs 2024 afscheid nam van de Red Panthers, kaartte de moeilijke balans aan tussen enerzijds het genieten van je sportieve carrière, maar anderzijds het voorbereiden van het leven nadien. Ze had alvast een waardevolle tip voor de aanwezige topsporters: “Als topsporter ken je veel mensen. Atleten moeten die connecties gebruiken, want er is heel veel enthousiasme om topsporters te helpen.”
Claire Michel, 3-voudig olympiër die na de Spelen van Parijs 2024 aan de slag ging als technisch directeur voor de Franstalige triatlonfederatie, verwees naar de steun van initiatieven zoals ‘Projet de vie’ van Adeps. Dankzij deze initiatieven kunnen topsporters al tijdens hun carrièreopleidingen volgen. Voor Claire ging het onder andere om taallessen en de Belgian Olympic Academy. Vanuit haar sportieve carrière leerde ze alvast dat je een atleet kan vergelijken met een ondernemer.
Joachim Gérard, 5-voudig paralympiër en bronzen medaillewinnaar in Rio 2016, beaamde die insteek. Hij beklemtoonde dat eigenschappen zoals het managen van een entourage of de communicatie met heel wat individuen inherent zijn aan het leven als topsport. “Dit zijn competenties die heel waardevol zijn voor ondernemingen. En dit zijn dingen die je niet noodzakelijk op de schoolbanken leert.” Zijn advies, met een knipoog, was alvast: “blijf met 2 voeten op de grond. Ook tijdens je sportieve hoogtepunten, moet je je voorbereiden wat er komt na je carrière wanneer de schijnwerpers niet langer op jou staan”
Ondersteunende olympische initiatieven
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC), via het programma Athlete365, heeft verschillende initiatieven om atleten te ondersteunen. Een voorbeeld is de ‘Athlete 365 Business Accelator’ waarbij het IOC jonge ondernemers wil helpen met het lanceren van hun projecten.
Ook het BOIC biedt ondersteuning in aanvulling van de initiatieven van de verschillende partners.
Zo organiseert de Univeristeit van Leuven een Master of Sports Ethics and Integrity en voor Olympiërs wordt het inschrijvingsgeld volledig gefinancierd door een Olympische beurs.
Daarnaast organiseert het BOIC in samenwerking met de UGent en de UCL om de 2 jaar de Belgian Olympic Academy, een opleiding die focust op de verdere ontwikkeling van sportmanagers.
Tot slot is er ook nog en ACP Fonds waarbij er per Olympiade $10.000 beschikbaar is om Olympiërs hun opleidingen terug te betalen.