Logo of Team Belgium

Iets meer dan twee maanden na zijn benoeming tot voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) voelt Jean-Michel Saive zich al in zijn nieuwe functie thuis. "Ik was op de eerste dag een beetje verrast door de verantwoordelijkheden, maar uiteindelijk is het vergelijkbaar met het leven van een topatleet", zei hij tijdens de BOIC-stage in het Turkse Belek.

Jean-Michel Saive, die op 10 september tot BOIC-voorzitter werd verkozen, moest toch wat wennen aan zijn nieuwe rol. "Mijn leven is veranderd in de laatste twee maanden. Ik doe bijna alles voor de olympische beweging. Ik heb veel vergaderingen op alle niveaus met grote verantwoordelijkheden. De ene keer is er wat meer te doen dan de andere, maar het is fijn. Ik was een beetje verrast op de eerste dag, maar uiteindelijk is het net als het leven van een topatleet met bepaalde pieken tijdens een seizoen. Ik ben dit ritme tijdens mijn sportcarrière gewend, ook al is het totaal anders."

De voormalige tafeltennisser is net verkozen en staat meteen voor enkele drukke weken en maanden, met de Olympische Winterspelen in Peking, zijn eerste als voorzitter, en de benoeming van een nieuwe CEO, omdat Philippe Vander Putten zijn functie na de Spelen van Peking zal neerleggen.

"In Peking zal het een ontdekking voor me zijn, want ik ben nog nooit naar de Winterspelen geweest. Ik heb minder ervaring met deze Spelen en ik heb meer te leren omdat ik minder van die wintersporten afweet. Ik ben er zeker van dat het een geweldige ervaring zal worden en we zullen er moeten zijn om de atleten te steunen", zei Saive. "Wat de benoeming van de nieuwe CEO betreft, zijn we nog bezig met het dossier en meer kan ik er niet over zeggen. Wat zeker is, is dat het een bladzijde is die zal worden omgeslagen."

De Luikenaar wil nu al werk maken van de grote lijnen richting de Spelen van Parijs in 2024. "Het doel is al het mogelijke te doen om ervoor te zorgen dat de atleten in de best mogelijke omstandigheden verkeren. Wij moeten blijven werken aan alle kleine details die ons in staat stellen op alle niveaus vooruitgang te boeken. Vanwege het coronavirus hebben we een zeer kort tijdsbestek en werken we met onze voet op het gaspedaal. In maart hebben we een strategievergadering met de Raad van Bestuur om een strategie voor de toekomst uit te stippelen."

Saive (52), zevenvoudig olympiër, heeft als atleet aan vele BOIC-stages deelgenomen. Het is nu als voorzitter van het Comité dat de Luikenaar in Belek aanwezig is om de atleten in deze eerste etappe naar de Olympische Spelen van Parijs in 2024 op de voet te volgen. "Mijn wens was om er een hele week bij te zijn en niet alleen wanneer de pers en partners aanwezig zijn, en ik dan minder tijd heb om op het veld te staan. Ik ben zelf nog steeds een sportman en het is belangrijk voor mij om dicht bij de atleten op het veld te zijn. Deze stage stelt ons in staat om een groepssfeer te creëren, maar ook om atleten uit verschillende disciplines hun ervaringen met elkaar te laten delen. Ook al is de context anders, de atleten bevinden zich al in een olympische sfeer en dit helpt om een deel van de stress weg te nemen wanneer de Spelen beginnen."

De nieuwe BOIC-voorzitter wil ook van deze stage gebruik maken om een zekere nabijheid tot de atleten te bewaren. "Het is belangrijk om zo dicht mogelijk bij het trainingsveld te blijven. Toen ik atleet was, verheugde ik me als de voorzitter langskwam en ik weet hoe de atleten over de bestuurders denken. Ik heb slechte ervaringen gehad in mijn carrière en ik wil geen voorzitter zijn die de realiteit uit het oog verliest. Ik heb nog steeds dat gevoel als sportman. Het is ook belangrijk om voor of na een wedstrijd de juiste boodschap te brengen en geen extra druk op te leggen. Ik wil een beschermende rol spelen naar de atleten toe en ze motiveren als dat nodig is."

Saive voegde alvast de daad bij het woord en waagde eens zijn kans in het luchtgeweerschieten en boogschieten. "Ik was erg onder de indruk van deze twee disciplines. Het zijn geen sporten die dynamisch zijn, maar ze zijn indrukwekkend", glimlachte hij. "Het doel van dit soort stages is ook om barrières voor sommige mensen te doorbreken. En ik weet waar ik het over heb, want ik heb het zelf meegemaakt met mijn sport."

Met zeven deelnames aan de Olympische Spelen op zijn palmares kent de voormalige tafeltennisser nog enkele atleten met wie hij aan de Spelen heeft deelgenomen. "Sommige mensen noemen me nog steeds 'Jean-Mi', maar anderen noemen me voorzitter. Ik realiseer me ook dat sommige sporters me niet kennen. Ik ben daarover helemaal niet beledigd omdat sommige atleten 14 jaar oud zijn en ik 52. Het is heel normaal", zei Saive, die nog wel wat advies geeft aan de atleten. "Ik doe het alleen als het ter sprake komt in een discussie. Geen enkele atleet heeft me ooit rechtstreeks benaderd voor advies. Ik vind dat elke atleet zijn eigen verhaal moet schrijven en geen kopie moet zijn van iemand anders", besloot hij.

Belga