Logo of Team Belgium

Roeiers Niels Van Zandweghe en Tim Brys kregen vijf jaar geleden in Rio, door een vreemde kronkel in het reglement, niet de kans om hun kunsten te tonen hoewel ze de olympische kwalificatierace hadden gewonnen.

Sindsdien haalde het duo in de lichte dubbeltwee al het WK- en EK-podium en waren ze ook succesvol in de wereldbeker. In Tokio willen Van Zandweghe en Brys nog een laatste keer knallen voor ze elk hun eigen weg gaan. Vooral de 28-jarige Brys worstelt om onder het gewicht van 72,5kg (140kg voor de lichte dubbeltwee) te blijven.

"Maar hier is het zo warm dat we veel zullen zweten", lachte de Gentenaar woensdag.  Samen met Bruggeling Van Zandweghe is hij een van de outsiders in de categorie. Veel zal afhangen van de start, die vaak net iets te traag is.

"Dat blijft een werkpunt." Daarnaast is er de zware reeks waarin ze in Tokio terechtkwamen, samen met onder meer Noorwegen. De derde reeks staat zaterdagochtend (04h40 Belgische tijd) op het programma. "Dat is de zwaarst mogelijke reeks", weet Van Zandweghe.

"Naast Noorwegen is er nog Spanje, dat dit seizoen nog niet in competitie kwam, en Canada, dat de laatste kwalificatieproef gewonnen heeft."
De top twee van elke reeks stoot door naar de halve finales. De andere boten moeten naar de herkansingen.  Intussen is het bloedheet in Tokio en dreigen uithoudingssporten zoals roeien een ware slijtageslag te worden. De Belgen zijn echter goed voorbereid naar Japan vertrokken. Op de Universiteit van Gent hebben ze gewerkt in een speciale kamer die de klimatologische omstandigheden van in Tokio nabootste. De reis naar Japan werd in business class afgewerkt. "Dat was pas een leuke verrassing", lacht Brys.

"We hebben geslapen tijdens de vlucht en kwamen goed uitgerust in Tokio aan. Nadien hebben we een perfecte voorbereiding gehad in Itako. Aangezien we al op 8 juli zijn aangekomen, konden we nog genieten van het einde van het regenseizoen en was de echte hitte nog niet uitgebroken. Daardoor verliep de aanpassing ook wat makkelijker. We hebben geen 'clash' gehad tussen de 15 graden in België en de huidige 30 graden in Tokio. Alles is hier in het werk gesteld om ons optimaal te laten presteren. Nu is het aan ons."

Belga