Logo of Team Belgium

Op het EK roeien in het Poolse Poznan hebben twee Belgische boten zich zaterdag geplaatst voor de A-finale. Tim Brys en Niels Van Zandweghe deden dat in de lichte dubbeltwee, Tibo Vivey in de lichte skiff. Ze zijn zo verzekerd van een plaats in de top zes.

Brys en Van Zandweghe, die in Poznan hun eerste competitie afwerken sinds hun olympische kwalificatie op het WK in Linz in augustus 2019, werden in hun halve finale tweede.

Met 6:19.56 strandden ze op minder dan een seconde van de Italianen Pietro Ruta en Stefano Oppo (6:18.82), de vicewereldkampioenen.

Ook de Zwitsers plaatsten zich als derde in de race voor de finale. Die wordt zondag om 13u31 geroeid.

Tibo Vyvey mag naar de A-finale dankzij een derde plaats in zijn halve finale. Hij finishte in 6:57.33, ruim twee seconden na de Italiaanse winnaar Niels Torre (6:55.29). De 19-jarige Vyvey had zich via de herkansingen geplaatst voor de halve finale. De Bruggeling werkt zijn eerste seniorenkampioenschap af.

Pierre De Loof en Ruben Claeys zijn verwezen naar de B-finale (plaatsen 7 tot 12) in de zware dubbeltwee. Zij finishten als vierde in hun halve finale in 6:27.75. De winst was voor Nederland (6:15.10), voor een Roemeens (6:16.80) en Iers duo (6:21.66).

Paraskiffeur Louis Toussaint roeit ook een B-finale na een derde plek in zijn herkansingsrace.