Op 5 december veroverde een indrukwekkende Bart Swings de gouden medaille op de massastart, op de wereldbeker van het Amerikaanse Salt Lake City. De perfecte afsluiter van een fraai weekend, want een dag eerder had Swings al zijn vier jaar oude Belgische record verpulverd op de 5.000m. Bart Swings is naar zijn beste vorm aan het toegroeien.
Vier jaar geleden in PyeongChang pakte Bart Swings Olympisch zilver op de massastart. Indien Bart Swings erin slaagt om zich te kwalificeren voor Peking, dan is hij toe aan zijn derde opeenvolgende Olympsiche Winterspelen, na Sochi 2014 en PyeongChang 2018.
Een geschenk van Sinterklaas
Bart is al aan het schaatsen sinds kinds af aan maar dat was toen niet op ijs … Het begon allemaal op een mooie ochtend op 6 december, in de late jaren 1990. Het was Sinterklaasdag. Bart is zeven of acht jaar oud, en hij is duidelijk heel braaf geweest, want in zijn schoentje, heeft de Sint hem een cadeau gegeven dat de rest van zijn leven zou bepalen: een paar rolschaatsen!
"We kregen thuis allemaal rolschaatsen, mijn broer en mijn twee zussen," herinnert Bart Swings zich. We werden al snel lid van een club. Het was echt leuk, ik hield vooral van de snelheid, ik heb dan ook deelgenomen aan wedstrijden en ik begon aardig goed te worden in rolschaatsen.”
De rest is geschiedenis; hij mocht zich reeds viermaal tot wereldkampioen kronen, in 2015, 2016, 2018 en 2021. Op 25 september won hij de marathon van Berlijn.
Een logische stap
Maar Bart Swings droomde van de Olympische Spelen. “Het enige probleem is dat inline skaten geen Olympische sport is, ook al stond het tijdens de Jeugd Olympische Spelen van Buenos Aires in 2018 op het programma. Dus moest ik de overstap maken naar het snelschaatsen, en dat is wat ik in 2010 heb gedaan.”
Bart Swings was gedreven door zijn Olympische droom en de overgang van het inline skaten naar het snelschaatsen verliep vrij natuurlijk, ook al was het niet noodzakelijk gemakkelijk.
"De beweging lijkt veel op elkaar, net als de spieren die je gebruikt. Maar bij skeeleren ben je vrij om te bewegen, met het schaatsen ligt dat anders. Je moet technisch efficiënter zijn op het ijs en preciezer."
"Maar ik werd sterk en sterker, lichamelijk maar ook mentaal en technisch. Ik ben opgegroeid met rolschaatsen en het heeft me de atleet gemaakt die ik nu ben."
Swings gaat Olympisch
Geïnspireerd door o.m. rolschaatser Chad Hedrick, wereldkampioen rolschaatsen die in Turijn 2006 en Vancouver 2010 vijf Olympische medailles won, waaronder goud, maakte Bart Swing vier jaar na zijn overstap eindelijk zijn Olympische droom waar. Hij kwaificeerde zich voor de Olympische Winterspelen van Sochi in 2014 en nam er deel aan vier disciplines. Hij eindigde er 23e op de 1.000m, 10e op de 1.500m, 5e op de 10.000m en 4e op de 5.000m. Geen medaille, maar wel een bemoedigende eerste Olympische deelname.
Vier jaar later, op 24 februari 2018, werd Bart Swings tweede op de massastart bij de mannen op de Olympische Winterspelen in PyeongChang. Hij veroverde zo de eerste Belgische medaille op de Winterspelen sinds het brons van Bart Veldkamp op de Olympische Spelen van Nagano in 1998.
"Het was echt speciaal.". "Toen ik over de finish kwam, was mijn eerste reactie: 'Oh nee, ik was zo dicht bij de overwinning. Maar onmiddellijk daarna besefte ik dat ik het doel had bereikt dat ik mezelf acht jaar eerder in 2010 had gesteld, toen ik van rolschaatsen overstapte op ijs omdat ik naar de Olympische Spelen wilde. Ik had altijd gezegd: 'Ik wil naar Sochi, dan naar PyeongChang, ik wil een medaille'."
Goud in Peking 2022?
“Na PyeongChang dacht ik: 'na zilver moeten we voor goud gaan! Ik heb het zilver gewonnen, dus heb ik het gevoel dat ik een beetje hoger moet mikken en daarom moet proberen het goud te pakken in de massastart. Ik ben in goede vorm en de zomer is goed verlopen. Ik moet nu mijn techniek verfijnen tijdens de winter."
Parcours naar Peking 2022
De voorbereidingen op de Olympische Winterspelen in Peking verlopen goed. De selectiewedstrijden worden afgesloten met de Europese kampioenschappen die van 7 tot 9 januari plaatsvinden in Heerenveen in Nederland, waar Bart Swings ook woont en traint.
De massastart in Peking is op 19 februari, dat is precies één week na de 31e verjaardag van Bart Swings. Sinterklaas is niet de enige die grootse geschenken kan brengen, wij duimen alvast!
Bron: BOIC & olympic.com