Gendergelijkheid is een topprioriteit voor de Olympische Beweging. Voor het Internationaal Olympisch Comité is "sport één van de krachtigste platformen voor de bevordering van gendergelijkheid en de emancipatie van vrouwen en meisjes". In 2019 lanceerde het BOIC zijn platform “Empowering Women in Sports” dat drempels wil afbreken, beleidsmatig en op het terrein. Deze strijd wordt sinds lange jaren gevoerd door vele vrouwen die het verschil hebben gemaakt. Deze 10 sportmomenten hebben bijgedragen aan de strijd voor gendergelijkheid. Deze zevende episode vertelt het verhaal van gymnaste Simone Biles.
Sinds de Nederlandse Fanny Blankers-Koen in 1948 in Londen, kregen vrouwelijke atleten niet dezelfde media aandacht als hun mannelijke collega’s tijdens de Olympische Spelen. De perfecte score van Nadia Comaneci in Montreal 1976 is zeker een uitzondering, maar het zijn de prestaties van een andere gymnaste die 40 jaar later de wereldkoppen zullen halen.
Simone Biles domineerde met haar 4 gouden medailles en een bronzen medaille de Spelen van Rio in 2016. Maar het allerbelangrijkste was de reactie van het kleine Amerikaanse meisje, dat haar verlangen toonde om haar eigen erfenis als vrouw op te bouwen in plaats van te worden vergeleken met mannen. “Ik ben niet de volgende Usain Bolt of Michael Phelps. Ik ben de eerste Simone Biles.” En sinds Rio is Simone Biles haar grenzen en die van haar sport blijven verlengen.
Zij had een geschil met de Internationale Gymnastiek Federatie (IFG) over haar nieuwe oefening op de balk met een dubbele salto en een dubbele twist. De IFG gaf het 1/10e meer dan een dubbele salto met een volledige rotatie. Maar volgens de gymnaste en vele turnfans zou deze extra rotatie 3/10e van een punt meer waard moeten zijn.
Het IGF zegt dat de Women’s Technical Committee rekening gehouden heeft met "het risico, de veiligheid van de gymnaste en de techniciteit van de oefening". Daarop antwoordde Biles: "Men vraagt ons om de moeilijkheidsgraad van onze oefening te verhogen, om artistieker te zijn en om meer vaardigheden aan de dag te leggen. Als we dat dan doen, houdt men er geen rekening mee, het is niet eerlijk. Is het niet eerlijk omdat ik de enige ben die het doet? Ja, maar dat betekent niet dat men geen rekening kan houden met wat ik doe.”
Simone Biles is vastbesloten om haar stem te laten horen. Ook omdat ze al jaren kritiek krijgt op haar lichaam en omdat ze gepest werd omwille van haar gespierde armen. “Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het me soms niet raakt wat mensen over mijn lichaam zeggen, over hoe ik eruit zie in een jurk, een zwempak, of zelfs in een lange broek. Niemand zou het recht mogen hebben om te zeggen hoe schoonheid er wel of niet moet uitzien.’