Logo of Team Belgium

Gendergelijkheid is een topprioriteit voor de Olympische Beweging. Voor het Internationaal Olympisch Comité is "sport één van de krachtigste platformen voor de bevordering van gendergelijkheid en de emancipatie van vrouwen en meisjes". In 2019 lanceerde het BOIC zijn platform “Empowering Women in Sports” dat drempels wil afbreken, beleidsmatig en op het terrein. Deze strijd wordt sinds lange jaren gevoerd door vele vrouwen die het verschil hebben gemaakt. Deze 10 sportmomenten hebben bijgedragen aan de strijd voor gendergelijkheid. In deze 8e episode zoomen we in op de strijd tegen de ongelijke lonen in het voetbal.

Vorige episodes: 1 - 2 - 3 - 4 - 567

Al 30 jaar domineert het team van de Verenigde Staten het internationale vrouwenvoetbal. Op hun palmares prijken 4 olympische en 4 wereldtitels. Toch werden de meisjes altijd minder betaald dan hun mannelijke collega’s, hoewel zijn minder succesvol zijn.

In de aanloop naar de Spelen in Rio 2016 legden vijf speelsters van het Amerikaanse vrouwenteam, Megan Rapinoe, Hope Solo, Carli Lloyd, Alex Morgan en Becky Sauerbrunn, bij de Equal Employment Opportunity Commission klacht neer wegens financiële discriminatie. Een nieuwe collectieve overeenkomst die het jaar nadien werd afgesloten kon de gemoederen nauwelijks bedaren. Net voor de wereldbeker in 2019 daagde de ploeg de Amerikaanse federatie voor de rechter wegens ‘geïnstitutionaliseerde genderdiscriminatie’.

Na de eindzege in de Wereldbeker was in de gezangen van de fans en op pancartes overal te lezen: ‘Equal pay’ (gelijk loon). De klacht werd echter verworpen door een federale rechter. De speelsters gingen in beroep.

Terwijl de Amerikaanse strijd voor gelijke verloning doorgaat, hebben andere landen wel al die stap gezet.

Noorwegen was het eerste land waar speelsters en spelers van de nationale ploegen hetzelfde loon kregen. Australië en Nieuw-Zeeland volgden, net als Brazilië en Engeland.

Ook op het terrein levert de voetbalwereld inspanningen om de gelijkheid te vergroten. Yuki Nagasato, die tijdens de Spelen in Londen in 2012 zilver won met de Japanse damesploeg, was de eerste vrouw die ging spelen bij een mannenploeg. De aanvalster werd door haar Amerikaanse ploeg uitgeleend aan Hayabusa Eleven in Japan.

Yuki Nagasato haalde Megan Rapinoe aan als inspiratiebron. “De sociale en maatschappelijke boodschappen over genderongelijkheid die Megan Rapinoe tijdens de wereldbeker verkondigde waren heel inspirerend voor mij. Dus dacht ik na over hoe ik mijn steentje kon bijdragen. Ik wil aan meisjes die voetbal spelen met de jongens tonen dat zij bij een mannenploeg kunnen spelen en zichzelf zo kunnen uitdagen.”

(Bron: Olympic Channel)