8 maart 2024, internationale vrouwendag: geen betere symbolische dag om het Europees project “GAMES” officieel af te sluiten. Het BOIC was, samen met het EU-vertegenwoordigingskantoor van de Europese Olympische Comités (EOC EU Office), gastorganisatie van de slotconferentie. Deelnemers van 23 verschillende landen zakten af naar de Belgische hoofdstad om geïnspireerd te worden door de resultaten van het project.
GAMES staat voor ‘Guidance to Achieve More Equal leadership in Sport’. Dit project heeft als doel om gendergelijkheid in belangrijke sleutelposities en leidinggevende functies van Nationale Olympische Comités (NOC's) en hun leden te verbeteren. Gedurende twee jaar werkte het BOIC intens samen met zeven andere Nationale Olympische Comités en het EOC. Dit leidde tot een nationaal actieplan, dat nog loopt tot 2027, en de organisatie van de conferentie ‘She Leads’ en workshop in april vorig jaar. Gwenda Stevens presenteerde als lid van de Gender Equity Commissie van het BOIC de Belgische resultaten. Daarnaast was er veel aandacht voor de zogenaamde ‘pool of actions’, een database van mogelijke acties en inspirerende voorbeelden waarmee sportorganisaties zelf aan de slag kunnen.
Cédric Van Branteghem, CEO van het BOIC: “Het GAMES-project was een niet-te-missen opportuniteit voor het BOIC om rond dit belangrijke thema nog intenser te werken. Het creëerde een momentum, waardoor het een enorme katalysator werd om nieuwe initiatieven en acties op poten te zetten. We zijn het EOC EU Office dan ook zeer dankbaar voor de samenwerking.”
Het IOC en EOC maakten van de gelegenheid gebruik om een workshop rond safeguarding en de link met gendergelijkheid te organiseren op 6 en 7 maart.
BOIC-voorzitter Jean-Michel Saive had als gastorganisatie de eer om de conferentie te openen: “Ik wil het IOC en het EOC bedanken om België te kiezen als gastland voor deze belangrijke conferentie. Dit initiatief geeft Olympische Comités de mogelijkheid om ervaringen te delen en te leren van elkaar. Het is mede dankzij deze kennisuitwisseling dat we onze sportorganisaties kunnen blijven versterken richting een veilig en open sportklimaat, waar iedereen zich welkom voelt.”
Het GAMES-project
Het GAMES-project is een Europees project van 24 maanden (gestart in april 2022) dat als doel heeft de gendergelijkheid in belangrijke sleutelposities en leidinggevende functies van Nationale Olympische Comités (NOC's) en hun leden te verbeteren. Hiervoor willen structurele veranderingen in het bestuur bevorderen, het inzicht in bestaande culturele barrières verbeteren en de NOC’s aanmoedigen om samen te werken met hun federaties om duurzame veranderingen tot stand te brengen.
Het consortium bestaat uit 8 NOC's (België, Tsjechië, Duitsland, Griekenland, Ierland, Letland, Noord-Macedonië en Turkije) onder de coördinatie van het EOC EU Office, het EU-vertegenwoordigingskantoor van de Europese Olympische Comités (EOC), met de steun van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Het project wordt gefinancierd door de Europese Commissie via het programma Erasmus+ Sport.
Meer info over het project, kan u vinden op de website van het BOIC en van het GAMES-project.