In januari 2023 sloot het BOIC zich aan bij 17 andere Nationale Olympische Comités (NOC) om samen het OCEAN-project op te starten. Twee jaar later zijn er concrete stappen gezet en is de koers duidelijk: onze ecologische voetafdruk meten om ze beter te kunnen verkleinen, met een realistische blik op de uitdagingen die ons te wachten staan.
“Van bij het begin was het de bedoeling om twee dingen te doen: mensen binnen de olympische wereld bewust maken van het klimaatverhaal én een tool ontwikkelen die de CO₂-uitstoot van elk Nationaal Olympisch Comité in kaart kan brengen”, legt Benjamin Wery uit, Climate Action Officer bij het BOIC. “Dankzij die tool hebben we nu cijfermateriaal, een soort nulmeting, en dat helpt ons om gerichter actie te ondernemen.”
Concrete, maar haalbare engagementen
Een belangrijke mijlpaal was de toetreding van het BOIC tot het ‘United Nations Framework Convention on Climate Change’ (UNFCCC), een framework waar honderden sportactoren van over heel de wereld bij aangesloten zijn. Een stevig engagement, gekoppeld aan ambitieuze doelstellingen: de CO₂-voetafdruk met 50% verminderen tegen 2030 en volledig klimaatneutraal zijn tegen 2040. “Maar laat ons eerlijk zijn: klimaatneutraal zijn in 2040 is allesbehalve evident in onze sector. We kunnen moeilijk plots stoppen met atleten naar wedstrijden te sturen.”
Het BOIC heeft 2022 gekozen als referentiejaar, maar door de eigenheid van de sportkalender is een jaar-op-jaar vergelijking moeilijk. “We kunnen de ene sportjaargang niet zomaar naast de andere leggen. De activiteiten verschillen enorm naargelang het jaar en naargelang het soort competitie. Het ene jaar zijn er de Olympische Spelen, het jaar nadien zijn er dan twee Europese Jeugd Olympische Festivals (EYOF) en de Wereldspelen. En het jaar daarop enkel de Winterspelen en de Jeugdspelen in de zomer.” Om echt juist te evalueren, moeten we werken per olympische cyclus van vier jaar. “Onze eerste échte vergelijking zal dus pas kunnen gebeuren tussen de cycli 2025–2028 en 2029–2032. Dan kunnen we pas echt evalueren hoeveel vooruitgang we geboekt hebben.”
Rekening houden met lokale verschillen
Een van de grote inzichten uit het OCEAN-project is het belang van maatwerk voor elk NOC. “De uitstoot verschilt sterk van comité tot comité, en hangt ervan af of een comité op een eiland zit of op een ander continent,” legt Benjamin Wery uit. “Daarom was het belangrijk dat de tool flexibel is en aangepast kan worden aan verschillende contexten. We streven allemaal hetzelfde doel na, maar elk op zijn manier en binnen zijn mogelijkheden.” Deze gepersonaliseerde aanpak versterkt de geloofwaardigheid van het project en maakt het mogelijk om concrete acties op te zetten die aangepast zijn aan elke nationale context.
Waar het BOIC echt het verschil kan maken
Het BOIC probeert zijn ecologische voetafdruk te verlagen via verschillende interne maatregelen. “Voor grote internationale events liggen de keuzes vaak al vast: we bepalen niet waar ze plaatsvinden, en ook niet hoeveel atleten zich kwalificeren. Maar in onze eigen werking kunnen we wél keuzes maken.” Zo wordt er ingezet op minder zakenreizen, een duurzamere inrichting van de kantoren, het gebruik van herbruikbare waterflessen en de keuze voor milieuvriendelijk woon-werkverkeer. “We werken aan een mobiliteitscharter, met duidelijke criteria voor wanneer we de trein nemen, het vliegtuig, of carpoolen om zo duurzamere mobiliteit echt aan te moedigen.”
Het BOIC werkt ook aan de bouw van een nieuw, energie-efficiënter gebouw en werkt sinds kort samen met het Tapio, een Belgisch bedrijf dat de ecologische voetafdruk van de organisatie meet en een actieplan op maat opstelt om de CO₂-uitstoot te helpen verminderen. “Zo krijgen we data die meer afgestemd zijn op de Belgische realiteit, zeker wat elektriciteitsverbruik betreft. Het gaat soms om technische details, maar die zorgen er wel voor dat onze rapportering veel nauwkeuriger wordt.”
Een werk van lange adem
We hopen om de eerste concrete cijfers binnenkort te kunnen publiceren. “We krijgen stilaan een beter zicht op onze klimaatimpact. Dankzij OCEAN weten we nu waar we goed bezig zijn, en waar nog werk aan de winkel is.”
Voor Benjamin Wery is één ding zeker: “Dit is geen werk met een einddatum. Je kunt niet alles in één keer doen, maar elke stap vooruit is er één die telt.”
Om meer te weten te komen over het begin van het project en de uitdagingen die gepaard gaan met de overgang naar een duurzamere Olympische beweging, kun je ons artikel lezen dat twee jaar geleden werd gepubliceerd: “Het is een grote uitdaging voor de Olympische beweging en de sportwereld in het algemeen om haar ecologische voetafdruk te verkleinen.”