Kim Meylemans werd geboren in het Duitse Arnberg als dochter van Belgische ouders. Voor ze aan skeleton deed, speelde Kim Meylemans al 8 jaar voetbal. In 2009 werd ze verliefd op de skeleton. Nu werkt ze elke dag hard aan haar missie: de eerste Belgische skeletonatlete ooit op de Olympische Spelen worden. “Ik wil heel graag naar PyeongChang, daarvoor zet ik heel even mijn leven on hold.”
Skeleton, dat is die sport waarbij je op je buik op een slee ligt, met je hoofd naar voor en tegen gemiddeld 120 km per uur op een ijsbaan naar beneden sleet zonder enig noemenswaardige bescherming, moet je daar niet enorm veel lef voor hebben?
“Skeleton is absoluut niet gevaarlijk en al zeker niet gevaarlijker dan andere sporten. We sleeën dan wel heel snel naar beneden maar liggen vrij stabiel omdat we heel kort tegen de grond liggen. Ook de positie van het hoofd brengt niet meer risico met zich mee. We dalen natuurlijk enkel af in banen die specifiek voor sleesporten werden geconstrueerd. Het is onmogelijk om op zo’n piste je hoofd tegen de muur te stoten of te crashen. Trouwens bobsleeërs en rodelaars hebben vaak ernstiger blessures dan wij.”
Kracht en flexibiliteit
De vertrekpositie bij skeleton, met een romp horizontaal zwevend boven het ijs, daar heb je best veel kracht en sterke rompspieren voor nodig.
“Skeletonatleten moeten snel, krachtig en tegelijkertijd flexibel zijn. Je moet in een voorover gebogen positie nog snel kunnen starten. Daarnaast moeten wij ook over een goeie core stabiliteit en heel sterke nekspieren beschikken.”
Kim Meylemans is duidelijk in goede vorm, ze zette 2017 goed in met een 9e plaats op het EK en een 5e plaats op het WK in Königssee.
“Met de 9e plaats op het EK ben ik absoluut niet tevreden, mijn 6e plaats op het WC in Königssee, mijn 10e op het WC in Igls en mijn 5e tijdens het WK in Königssee waren inderdaad mooie resultaten maar geen super grote verrassingen. Ik heb het voorbije seizoen reeds bewezen dat ik bij de top hoor maar was bij het begin van dit seizoen met mijn crash in Whistler en de pech van de 3 daaropvolgende wedstrijden onzeker geworden. Sinds het WK in Königssee heb ik weer meer zelfvertrouwen, we hebben toen ook de perfecte materiaal set-up gevonden. Ik hoop dat ik die positieve vibes kan blijven aanhouden tijdens mijn laatste WC hier op de olympische baan in PyeongChang.
Testevents PyeongChang
Van 1 tot en met 12 maart waren er in PyeongChang Internationale Trainingen voor bobslee en skeleton op de olympische track, daarna van 17 tot 19 maart konden de atleten aldaar de Alpensia Sliding Centre uittesten tijdens de testevents.
“Zuid-Korea en de olympische venues hebben een zeer positieve indruk op me gelaten. Iedereen doet heel veel moeite en ook al is er vaak een taalbarrière, er wordt altijd wel naar een oplossing gezocht. De baan zelf is heel indrukwekkend, technisch moeilijk maar niet gevaarlijk, super leuk en toch ook een hele uitdaging.”
Kim Meylemans is goed op weg om zich te selecteren voor de winterspelen van volgend jaar en ze is vastberaden om er te staan in 2018. Over onze vraag hoe graag ze naar PyeongChang wil, moet ze niet lang nadenken. “Ik heb mijn studies stopgezet om mij deze zomer 100% op de Spelen te kunnen focussen. Ik ga er absoluut alles aan doen om volgend seizoen sterker en sneller als ooit tevoren aan te vatten. Ik wil niet naar PyeongChang enkel om er deel te nemen aan de Spelen … ik wil achteraf kunnen zeggen dat ik er absoluut alles aan gedaan heb om op dat podium te staan.”
Pictures : Belga Images en Kevin Hermans