Na een sportjaar dat volledig werd overschaduwd door het coronavirus, wordt 2021 hopelijk een mooi sportjaar met de Olympische Spelen als kers op de taart. Op minder dan 200 dagen voor Tokio 2020 vroegen wij ons af hoe het zit met Team Belgium? Een update.

Op dit ogenblik is Team Belgium zeker van kwalificatieplaatsen voor 76 atleten waarvan 12 nominatieve plaatsen. “De knappe prestatie van Hanne Verbruggen sloot het jaar 2020 mooi af en we mochten één atlete meer verwelkomen binnen Team Belgium. Op sinterklaasdag rondde zij de marathon in het Spaanse Valencia af in 2u29.14 en bleef daarmee zestien seconden onder de internationale olympische limiet.”, zegt Olav Spahl, Elite Sports Director en chef de mission voor Tokio 2020.

Met tot nu toe gekende kwalificatieplaatsen, zal Team Belgium in Tokio strijden om de medailles in minstens 11 sporten: atletiek, basketbal, hockey, kano/kajak, paardensport, roeien, taekwondo, turnen, wielrennen, zeilen en zwemmen.

“Team Belgium voor Tokyo 2020 stevent af op een delegatie van zo’n 130 atleten en 100 begeleiders en staf.”, vult de chef de mission.

Trajecten zijn gekend

De selectiecriteria zijn herzien en herwerkt en werden eind vorig jaar gepubliceerd op onze webpagina’s. De internationale wedstrijdkalender is gekend. Maar voorlopig is de wereld nog in de ban van het coronavirus. 
“We kennen de trajecten voor de verschillende sporten maar we moeten jammer genoeg ook rekening houden met de wijzigingen ten gevolge van de nog heersende coronapandemie. 
Olympische kwalificatiewedstrijden in het boksen bijvoorbeeld en het European QualificationTournament Taekwondo die normaal gezien zouden moeten doorgaan in januari of februari werden uitgesteld naar een later tijdstip in mei. De periode april, mei en juni van dit jaar wordt een zeer veeleisende en gecondenseerde periode voor onze atleten die nog op jacht zijn naar een kwalificatie. We zullen ook pas laat - begin juli 2021- zekerheid hebben over de uiteindelijke samenstelling van de delegatie. “, legt Olav Spahl uit.

Zelfisolatie voor de atleten?

Het IOC en het lokale Organisatiecomité werken momenteel op basis van vier verschillende scenario’s in zes verschillende categorieën voor alle 20 functiona lareas en minstens 5 doelgroepen aan maatregelen in het kader van de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio en de COVID-19 pandemie. Dat wil zeggen dat er op dit ogenblik rond de 2.400 varianten aan maatregelen bestaan.
Een periode van zelf-isolatie voor atleten en personen van de delegatie die in Japan uit het buitenland aankomen, is één van de vele opties.

Tot op heden zijn we enkel op de hoogte van het resultaat van een coördinatievergadering tussen het lokale Organisatiecomité van Tokyo 2020 en de Japanse overheden. De consultatie met het Internationaal Olympisch Comité (IOC), het Internationaal Paralympisch Comité (IPC), de Internationale Federaties en de verschillende Nationale Olympische Comités (NOC's) is nog aan de gang, het zou dus voorbarig zijn om vooruit te lopen op de resultaten ervan.

“Voor het het overgrote gedeelte van de Team Belgium delegatie zou zo'n zelfisolatie geen probleem zijn, want door het tijdsverschil en de klimaataanpassing was en is een vroege aankomst in Japan toch al gepland. Het Basecamp in Mito biedt uitstekende voorwaarden voor het merendeel van de Olympische sporten. “, zegt de chef de mission.

Van zodra de regels rond COVID-19, inclusief mogelijke quarantainemaatregelen, voor Tokyo 2020 duidelijker worden en officieel bevestigd worden, zal het BOIC in samenspraak met de atleten, coaches en federaties (en mogelijke andere betrokken partijen) bekijken wat de best mogelijke voorbereiding is in aanloop naar de Spelen om daar optimaal te presteren.
Midden januari is er ook een overlegvergadering gepland tussen de medische diensten van de verschillende NOC’s en het IOC over coronamaatregelen.

Vaccins voor atleten

In het najaar van vorig jaar heeft het BOIC heel beleefd de vraag gesteld aan Pedro Facon, directeur-generaal Gezondheidszorg bij de overheidsdienst Volksgezondheid en coronacommissaris in ons land om rekening te houden met de situatie van de atleten in voorbereiding van de Spelen in het kader van de vaccinatiepolitiek van de Belgische overheden. Of dit mogelijk zal zijn en wanneer weten we op dit ogenblik nog niet.

“We zijn blij dat de vaccinatiecampagne is opgestart in België en natuurlijk moet de prioriteit gaan naar kwetsbare groepen en het zorgpersoneel die zo’n belangrijke bijdrage leveren in de strijd tegen deze pandemie. Het BOIC wil absoluut geen voorkeursbehandeling.”

“Het gaat om een relatief kleine groep - zo’n 400 Olympische atleten en hun begeleiding - die in hun voorbereiding op de Olympische Spelen blootgesteld worden aan risico’s, vooral door het reizen en de noodzakelijke verplaatsingen. De vraag rond vaccinatie van het BOIC en de medische staf gaat in eerste instantie uit van een bezorgdheid rond de gezondheid van de atleten en hun entourage, en dit in het kader van een optimale voorbereiding op de Olympische Spelen. Bovendien, is het van groot belang dat alle atleten overal ter wereld een vaccin kunnen krijgen om deel te nemen aan de Olympische Spelen.”, verduidelijkt Olav Spahl.

Dit is ook een bezorgdheid van het IOC en het lokale Organisatiecomité.