Logo of Team Belgium

Met de Olympische Spelen van deze zomer in het vooruitzicht is het een gepast moment om terug te kijken op de vele verhalen die dit iconische sportevenement hebben gevormd. Precies 100 jaar geleden vonden de Olympische Spelen ook al plaats in Parijs. Voor de tweede keer was de Franse hoofdstad gastheer van het grootste sportevenement ter wereld. Meer dan 3000 atleten uit 44 verschillende landen gingen de strijd met elkaar aan voor een plek in de geschiedenisboeken. We brengen graag enkele verhalen van toenmalige atleten van Team Belgium. 

Maak kennis met Joseph Van Loocke, een naam die misschien minder bekend is bij het grote publiek, maar toch zijn plek heeft gevonden in de Belgische sportgeschiedenis. Zijn kleinzoon, Wim, neemt ons mee in het verhaal van zijn grootvader en motiveert hoe deze unieke gebeurtenis een blijvende invloed heeft gehad op zijn leven. 

Joseph Van Loocke was 25 toen hij ons land vertegenwoordigde op de Olympische Spelen in Parijs in de moderne vijfkamp. Die discipline is een uitvinding van Pierre de Coubertin, de oprichter van de moderne Olympische Spelen. Deze Franse baron was op zoek naar een sport om de meest veelzijdige atleet te bekronen en organiseerde zo de moderne vijfkamp, een combinatie van 5 verschillende disciplines die op dat moment heel belangrijk waren voor een militair: hardlopen, schermen, zwemmen, pistoolschieten en paardrijden. Als gevolg hiervan waren het dan ook vooral militairen die het goed deden op deze veelzijdige discipline. 

Ook Joseph Van Loocke vond zijn weg naar de moderne vijfkamp dankzij de militaire dienst. Tijdens deze verplichte opleiding werden disciplines als paardrijden, schermen en pistoolschieten namelijk als essentieel beschouwd voor een militair. Joseph, die alle onderdelen goed beheerste, werd al snel opgemerkt en getipt als potentiële kandidaat voor de moderne vijfkamp op de Olympische Spelen van Parijs. 

Na talloze uren training en veel doorzettingsvermogen werd Joseph, samen met nog 3 andere militairen, vervolgens officieel geselecteerd. De veelzijdige atleet uit Hoogstraten behaalde er een knappe 18e plaats en blonk vooral uit in zijn favoriete discipline: paardrijden. Bij dit onderdeel moeten de deelnemers een reeks obstakels overwinnen, zoals hindernissen en sprongen, terwijl ze proberen zo min mogelijk fouten te maken en binnen een bepaalde tijd te blijven. Het opvallende element hierbij is dat atleet wordt gekoppeld aan een paard dat hen bij loting wordt toegewezen. Dit betekent dat de deelnemers vaak op een paard rijden dat ze nog nooit hebben bereden. Volgens Joseph kwamen hierdoor de echte ruiters naar boven, want enkel zij kunnen een onbekend paard temmen.  

Na zijn competitie probeerde Joseph nog enkele andere sporten mee te pikken als toeschouwer op de Olympische Spelen. Als sportliefhebber had hij namelijk ontzettend veel bewondering voor de verscheidenheid tussen de verschillende atleten en sporten. Die waardering voor het zoeken naar fysieke limieten zal ook achteraf zijn leven kleuren. Joseph zelf heeft zijn deelname aan de Spelen altijd hét hoogtepunt van zijn leven genoemd en is altijd sportliefhebber gebleven. Zo volgde hij tot het einde van zijn leven alles wat er van sport op televisie kwam en bekeek hij de Olympische Spelen van dichtbij met een vergrootglas. 

Nu, precies 100 jaar later, koestert Wim Van Loocke nog steeds herinneringen aan zijn grootvader’s Olympische deelname. De olympische gedachte van Joseph De Loocke leeft vandaag voort in zijn kleinzoon Wim, een gepassioneerd tennisser en coach. Hoewel Wim zelf geen Olympische atleet is geworden, heeft hij de liefde voor sport geërfd van zijn grootvader en is hij een fervent supporter van de Olympische Spelen. Hij kijkt vol verwachting uit naar het bijwonen van de Olympische Spelen deze zomer in de stad waar zijn grootvader ooit zijn dromen najaagde, in de hoop een glimp op te vangen van de plaatsen waar geschiedenis werd geschreven. 

Honderd jaar later heeft Team Belgium met atlete Anaïs Eudes een nieuwe kanshebber om deel te nemen aan de Olympische Spelen in de moderne vijfkamp. Het zou de eerste keer zijn sinds 1960 (Arsène Pint op de Spelen van Rome) dat België nog eens vertegenwoordigd zou zijn in deze sport op de Spelen.