Marten Van Riel, die zaterdag in het Canadese Edmonton tweede werd tijdens de laatste manche van de World Triathlon Series (WTS), is daarmee ook vice-wereldkampioen geworden! Kristian Blummenfelt won deze laatste manche en pakte op die manier de wereldtitel na zijn olympische titel in Tokio. De 27-jarige Noor versloeg na 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen in een sprint Marten Van Riel.

Het eindklassement van de World Series triathlon wordt bepaald op basis van de drie wedstrijden van het seizoen (Yokohama, Leeds en Montreal), de Olympische Spelen en de grote finale in Edmonton.

De 28-jarige Van Riel, 4e op de Olympische Spelen, eindigde zaterdag op de 2e plaats en kroont zich zo tot vicewereldkampioen in de WTS met 3.594 punten. Blummenfelt totaliseert 3.927 punten.

"Ik ben heel blij dat ik eindelijk op het podium sta", reageerde Van Riel, die dit seizoen al verschillende keren genoegen moest nemen met een vierde stek. "Ik was heel dicht bij de zege maar ik kan mezelf niets verwijten. Ik heb alles geprobeerd, ik kon niet beter."

De Fransman Léo Bergère behaalde in Edmonton de derde plaats voor de Brit Alex Yee, die op de derde trede van het podium in de WTS staat. Noah Servais, de tweede Belg in Canada, finishte als achttiende op 1:45 van de winnaar.

Jelle Geens was er niet bij na een handbreuk.

Bij de vrouwen won de Amerikaanse Taylor Knibb. Flora Duffy uit Bermuda verzekerde zich na haar olympische titel van een derde wereldtitel. Olympiërs Claire Michel en Valérie Barthelemy namen niet deel in Canada. Hanne De Vet werd achttiende bij de U23.