Op 12 oktober verzamelden de delegatieleiders van zo’n 200 NOC’s voor een Chef de Mission webinar georganiseerd door het IOC en TOKYO 2020. Terwijl de wereld nog steeds in de greep is van COVID-19, werkte het organisatiecomité aan verschillende scenario’s om volgend jaar veilige Spelen te organiseren. Olav Spahl, Chef de mission voor Tokio 2020 geeft toelichting.
“De belangrijkste boodschap van het Chef de mission webinar was niet of de Spelen van volgend jaar wel of niet zouden doorgaan, maar wel hoe ze zullen doorgaan. Dat is voor het BOIC een belangrijk gegeven, nu kunnen we onze voorbereidingen verder zetten opdat de Team Belgium atleten in de meest veilige en onder de beste omstandigheden op de Spelen zouden kunnen presteren.”, zegt de Chef de mission.
“Op dit ogenblik is het denken in verschillende scenario’s. Dit is pionierswerk! We lopen over een brug die we eigenlijk nog aan het bouwen zijn …"
Het IOC schetste tijdens het webinar 4 mogelijke modellen voor de Spelen van volgend jaar :
- ‘In our Hands’ : is het best mogelijke scenario
-‘Learning to live with it’ : dit scenario noemt het IOC het basisscenario. Het vertrekt van het idee dat we hebben leren leven met het virus, op dit scenario wordt momenteel gefocust. Het gaat van de veronderstelling uit dat er rond de startdatum van de Spelen een vaccin is, maar dat het nog niet voor iedereen toegankelijk is. Dat de algehele gezondheid in de wereld is verbeterd, er nog wel sprake is van ‘lokale coronaclusters.’ Dat social distancing nog steeds de norm is, wereldwijd. Van die situatie gaat de organisatie momenteel uit.”
- Eyes on Japan : één van de twee ‘worse cases’ waarbij de situatie rond het coronavirus in Japan verschillend zou zijn dan die in de rest van de wereld.
- Global disparity : is de tweede worse case waarbij het coronavirus nog overal woedt.”
Hoe zal bijvoorbeeld een openingsceremonie eruit zien in een worse case scenario, wat betekent een worse case scenario voor het transportgebeuren, voor het olymisch dorp en de dining hall, vroegen wij aan de Chef de mssion.
“Deze 4 modellen uitwerken is natuurlijk een ingewikkelde puzzel die moet worden gelegd door het IOC en het organisatiecomité en op bepaalde vragen kon tijdens het webinar nog geen antwoord worden gegeven. Maar die krijgen we waarschijnlijk tegen eind december van dit jaar.”
Sanitaire maatregelen
Het IOC werkt met 6 categorieën maatregelen:
- Verplaatsingen naar en toekomen in Japan met de testings, quarantaines en isolaties
- Social distancing
- Schoonmaken van alle ruimtes waar atleten verblijven
- Testing, tracing en isolatiemaatregelen (PCR en antigen-tests)
- Vaccin : het vaccin moet equally beschikbaar zijn voor alle NOC’s
- Verspreiden van informatie.
Bubbles
“Voor Team Belgium zullen we moeten verder nagaan hoe we van het olympisch dorp zullen kunnen gebruik maken. Hoe zullen we de sociale contacten ter plaatse tot een minimum kunnen beperken en hoe kunnen we optimaal gebruik maken van het basecamp in Mito waar we een bubbel voor Team Belgium kunnen creëren. Alles hangt af van het scenario dat volgend jaar zal van toepassing zijn; een worse case, een base of een best case scenario. Maar Mito, Itako, Izu, Maebashi en Enoshima zijn zeker zeer comfortabele plaatsen voor de Team Belgium atleten om zich in alle veiligheid en onder de beste sanitaire maatregelen voor te bereiden op hun competitie.”
Momenteel buigt het IOC zich nog over het beleid dat het verblijf van atleten in Japan zal bepalen en over een ‘rotating athlete scenario’, waarin het aantal bewoners van het olympisch dorp wordt teruggebracht. Atleten zouden 48 uur na hun competitie of na eliminatie naar huis gaan. Het BOIC heeft aan vluchtschema’s gewerkt waar het nog sneller zou kunnen. Maar alles blijft afhankelijk van de situatie in het voorjaar.
“We moeten nu zoveel mogelijk uiteenlopende scenario’s uitwerken om dan vrij laat volgend jaar afhankelijk van de situatie het geschikte scenario toe te passen. Een heel andere werkwijze dan wij gewoon zijn. Maar de COVID-19-crisis dwingt ons ertoe de situatie anders aan te pakken. Ook de verschillende vluchtschema’s werden uitgewerkt met onze partner ANA. Ook op dit gebied zitten we vrij comfortabel.”
Olympische Wedstrijden in plaats van Olympische Spelen
Tokio onderzoekt hoe bepaalde elementen kunnen vereenvoudigd en gestroomlijnd worden. Worden de openings- en slotceremonie kleinschaliger? Zal er minder publiek in de tribunes toegelaten worden?
“Tijdens het webinar werd inderdaad bevestigd dat Tokio naar vereenvoudiging gaat maar niet ten koste van de atleten, coachen noch van de omkadering. De aantallen van andere stakeholders zoals volunteers, begeleiders van dignitaries en meer VIP-gasten zullen tot een minimum worden gereduceerd. Het BOIC heeft vastgesteld dat andere NOC’s ook hun hospitality houses in Tokio hebben geschrapt volgend jaar. Wat natuurlijk jammer is voor de Team Belgium fans.”
"Of er volgend jaar ook publiek in de olympische tribunes zal zitten is nu nog koffiedik kijken. Alles hangt af van de context van de coronacrisis volgend jaar. Persoonlijk denk ik dat het aantal toeschouwers zal worden verminderd en dat de volledige capaciteit van de verschillende stadions niet zal worden gebruikt. Aangezien de vraag naar tickets in Japan zeer groot is, kan ik me ook voorstellen dat de zitplaatsen in de stadions uitsluitend door Japanners zullen worden bezet, het internationale reizen zal beperkt blijven als gevolg van de gezondheidssituatie. Ik verwacht hier meer zicht op te krijgen in het voorjaar van volgend jaar.”
“Ik denk dat we eerder Olympische wedstrijden dan Olympische Spelen kunnen verwachten. Voor TV-kijkers maakt dit niet veel verschil, omdat ze in korte tijd veel verschillende, spannende wedstrijden op het scherm kunnen meemaken. Voor alle Olympische fans die naar de Spelen wilden reizen om de sfeer te ervaren en de Spelen mee vorm te geven, is dit net zo jammer als voor de atleten die zich in deze situatie zullen concentreren op hun gezondheid en de wedstrijden en onmiddellijk daarna naar België zullen terugkeren.”
Vaccin
Uit de informatie waarover we nu beschikken, kunnen we stellen dat er tegen het eerste trimester van 2021 voldoende vaccins zullen beschikbaar zijn. Het IOC heeft gesprekken met de World Health Organisation voor het verkrijgen van vaccins voor atleten, coachen en begeleiders. Het zal ook de verdeling van de vaccins coördineren en maakt zich sterk dat elk NOC toegang zal hebben tot voldoende vaccins.