De stad Antwerpen liet een monument maken van de olympische ringen, dat vandaag onthuld werd. Ruim een eeuw nadat de zevende Olympiade Antwerpen in de ban hield van sport op het allerhoogste niveau, is het symbool bij uitstek van de Spelen zo opnieuw zichtbaar in de stad. Het monument reist met een expo nu enkele maanden langs belangrijke plekken uit de Antwerpse olympische geschiedenis, om in september zijn permanente plaats te krijgen bij het Olympisch Stadion op het Kiel.
Na de eerste moderne Olympiade in Athene in 1896 verwelkomden in totaal nog 22 andere steden de Olympische Zomerspelen. Antwerpen behoort sinds 1920 tot dat select gezelschap. Vandaag, ruim 100 jaar later, vereeuwigt Antwerpen de olympische ringen door ze als monument een plaats te geven in de stad. Ter nagedachtenis van de VIIde Olympiade en alle topprestaties van de toenmalige atleten.
“Sporten kan iedereen binnen de grenzen van zijn mogelijkheden. Voor de één is dat vijf kilometer per week. Voor diens buurvrouw vijftig. Maakt niet uit. Als je maar volhardt, niet opgeeft, doorzet, soms eens valt, altijd weer opstaat,” vat burgemeester Bart De Wever samen. “Als dit monument, als deze Olympische Ringen daar elke Antwerpenaar daar even aan herinneren, brengen we passend hulde aan de grootse Olympische idealen die onze stad de voorbije eeuw nooit heeft losgelaten.”
Virtueel spektakel om de ringen te onthullen
Een groot publieksfeest kan jammer genoeg niet, maar de stad bedacht een virtueel alternatief om de onthulling van de ringen samen te vieren. Met een video trakteert het stadsbestuur alle inwoners en mensen van ver erbuiten op een moment vol trots en samenhorigheid. Het filmpje is te bekijken op olympischestad.antwerpen.be en op de sociale mediakanalen van Sporting A.
Antwerpen voor altijd verbonden met de olympische ringen
De olympische vlag met de iconische ringen - ontworpen door Pierre de Coubertin, de grondlegger van de moderne Olympische Spelen - werd voor het eerst gehesen in Antwerpen in 1920. Sindsdien groeiden de olympische ringen uit tot een wereldwijd gekend symbool voor verbondenheid tussen de landen en de continenten, dat om de vier jaar opduikt in een andere olympische gaststad. Dat was overigens niet de enige olympische traditie die ingang vond in Antwerpen. Zo waren de aanwezigen bij de openingsceremonie in het Olympisch Stadion ook getuige van het lossen van witte vredesduiven en de eedaflegging door de Belgische atleet en alleskunner Victor Boin, die het later tot voorzitter van het Belgisch Olymisch en Interfederaal Comité (BOIC) zou schoppen.
“Eens een Olympiër, altijd een Olympiër. Het is een leuze die geldt voor de olympische atleten, maar even goed voor Antwerpen. Olympische gaststad ben je voor altijd,” zegt Tom Van Damme, ondervoorzitter van het BOIC. “Honderd jaar lijkt een eeuwigheid geleden. Toch zijn het dezelfde waarden die ons hier vandaag verenigen. Allemaal geloven we in een sport die verder reikt dan louter entertainment. Meer dan ooit is er voor sport een belangrijke rol weggelegd vandaag. Ik wil de stad Antwerpen dan ook van harte feliciteren met deze olympische verjaardag.”
Rondreis met mobiele expo
De ringen staan momenteel opgesteld aan Sportcentrum Wilrijkse Plein op een boogscheut van het Nachtegalenpark waar de Belgen destijds vier gouden medailles in het boogschieten veroverden. Vanaf 7 juni beginnen ze aan hun rondreis doorheen de stad en haar olympische geschiedenis: de eerste stopplaats is de ingang van de ZOO, waar destijds de bokswedstrijden plaatsvonden; de volgende halte is het Operaplein, in de buurt van het oude Palais de Glace; vervolgens gaat het richting olympisch zwemcentrum Wezenberg; om ten slotte thuis te komen aan het Olympisch Stadion.
Het Antwerpse districtsbestuur zorgde voor een mobiele expo met beelden en verhalen over de Spelen van toen, dat de ringen vergezelt op hun reis.
“De reizende ringen, de expo en de luisterverhalen vormen het ideale decor om de Antwerpenaar of fans van de Olympische Spelen te laten stilstaan bij de gebeurtenissen van 100 jaar geleden.” vertelt Antwerps districtsschepen voor sport Charlie Van Leuffel. “Neem de tijd om de verhalen op de zuilen te lezen en laat je meeslepen door de luisterverhalen. Deze katapulteren je 100 jaar terug in de tijd en laten je live interviews van toen ervaren met de stemmen van acteurs als Jan Van Looveren, Ella Leyers, Liesa Naert en Pieter Embrechts. Dichter bij de echte Olympische Spelen zullen we in Antwerpen niet snel meer komen.”
Antwerpen in beweging
Op olympischespelen.antwerpen.be kunnen liefhebbers het parcours van de olympische ringen ontdekken en er hun reisverhaal lezen. Wie de ringen graag in het echt ziet, kan ze bezoeken en er een selfie mee maken. Op diezelfde website staan nog veel meer verhalen over de zevende Olympiade én meer informatie over de sportactiviteiten die de stad dit jaar organiseert in het teken van haar olympische eretitel.
“Eens olympisch, altijd olympisch! Sinds 1920 omarmt onze stad de olympische gedachte en de fundamentele olympische waarden van respect, vriendschap en uitmuntendheid. Met dit monument realiseert Antwerpen haar olympisch landmark en zo herdenkt én vereeuwigt de stad de zevende Olympiade, die het sportieve ver oversteeg en een boodschap van eenheid, samenhorigheid en veerkracht de wereld instuurde. Een boodschap die anno 2021 bijzonder actueel klinkt” zegt schepen voor sport Peter Wouters. “Covid-19 zette ons olympisch herdenkingsprogramma op waakvlam, maar nu poken we met Sporting A het olympisch vuur weer op en rekenen we erop dat de olympische ringen de Antwerpenaren ertoe inspireren om zich van hun meest sportieve kant te laten zien. In navolging van de scholen dagen we nu ook onze sportclubs uit om een reeks olympische challenges tot een goed einde te brengen.”
Meer info krijgt u bij: Marleen Jespers, tel. 0476 89 15 31, marleen.jespers@antwerpen.be