Met een jaar uitstel zal op 23 juli dan toch de olympische vlam worden ontstoken in Tokio. Door de coronapandemie worden het heel andere Spelen dan voorzien. "Covid heeft de Spelen radicaal veranderd op alle vlakken", zegt Philippe Vander Putten, CEO van het Belgische Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC).
In de eerste plaats had het uitstel natuurlijk gevolgen voor de atleten. "Sommigen zijn er niet meer bij, zetten een punt achter hun carrière (zoals 'zilveren' zwemmer Pieter Timmers, red). Voor anderen die geblesseerd waren, was het een goede zaak", meent Vander Putten.
De lege stadions zullen ook een invloed hebben. "Bepaalde atleten zullen misschien de prikkels missen terwijl anderen serener zullen zijn omdat ze de stress die ze zichzelf opleggen om hun beste prestatie te leveren voor de ogen van hun ouders, hun vrienden er niet meer zal zijn."
Ook logistiek had het verplaatsen van de Spelen met een jaar grote gevolgen. "Het was een enorme uitdaging", onderstreept Vander Putten. "Er zijn weinig directe verbindingen met Tokio, wat de reistijd verlengt, het risico op bagageverlies verhoogt en er zijn de extra kosten verbonden aan het uitstel. Op het financiële vlak hebben veel van onze partners de crisis zwaar gevoeld. Voor sommigen is het lastig ons te ondersteunen. Gelukkig komen er ook andere bij met het oog op de Spelen van Parijs bijvoorbeeld."
De grootste uitdaging is volgens de CEO van het BOIC "het permanent moeten aanpassen". "Elke dag krijgen we nieuwe instructies van het organisatiecomité en ik kan er begrip voor opbrengen dat het voor hen ook ingewikkeld en lastig is. Dit vraagt een permanente aanpassing in alle details. Als je in Japan niet alles volgens de regels doet, bots je op een muur."
Ondanks de vele praktische beslommeringen is Vander Putten wel tevreden dat de Spelen kunnen doorgaan. "We moeten realistisch zijn. We hadden schrik (voor een annulatie, red) want we wisten dat een nieuw uitstel niet mogelijk was. Het zou een annulatie zijn geweest. Maar we zagen ook de vastberadenheid bij het IOC en het organisatiecomité in Tokio om er alles voor te doen. Er kwam een spijtige, maar begrijpelijke, beslissing om publiek te weren, dan werden extreem strikte regels opgelegd, dagelijkse covid-testen, een quarantaine, enz., met als enige doel het laten doorgaan van de Spelen.
Al vier, vijf maanden waren wij er rotsvast van overtuigd dat de Spelen er zouden komen. Er kwamen heel concrete maatregelen binnen. Het was als een vliegtuig dat moet opstijgen. Ook al duikt er plots een probleem op, het is te laat om het vliegtuig te stoppen want het is op volle snelheid gelanceerd en men moet opstijgen."
Als CEO van het BOIC, een functie die hij na de Winterspelen van volgend jaar in Peking neerlegt, beleefde Philippe Vander Putten een bijzonder jaar. "Je moet het glas altijd halfvol zien. Dit is een unieke ervaring die je mogelijk niet meemaakt in een leven, gelukkig maar trouwens, maar nu ze er is moet je er zo goed mogelijk mee omgaan", legt hij uit.
"Wat het moeilijk maakte, was het blijven motiveren van de troepen want virtuele meetings zijn heel efficiënt maar al het informele, alles wat je niet speciaal moet weten maar wat je te horen krijgt en ons aan andere dingen doet denken, dat is verdwenen."
Het uiteindelijke doel, zo onderstreept Vander Putten, is "er alles aan doen opdat de voorbereiding, ondanks de moeilijke omstandigheden, optimaal is". "We zitten vandaag in een fase van maximale voorbereiding, rekening houdend met alles wat we konden doen, inbegrepen ons basiskamp in Mito. We hebben er alles aan gedaan om ons aan te passen aan de moeilijke omstandigheden. De voorbereiding is optimaal, de delegatie wordt de grootste sinds jaren en de ambitie is duidelijk: minstens 21 keer top acht halen. We weten dat als je regelmatig top acht haalt, een podium niet veraf is."
Belga