Springruiter Pieter Devos zorgt voor een primeur in de paardenwereld. Samen met fokkers Klaas De Coster en Martine Devos en veilingmeester Frederik De Backer richt de nummer vier op de wereldranglijst het eerste online platform voor diepgevroren paardenembryo's op. Met "Mares of Macha" bieden ze embryo's aan van "veertien uitzonderlijke merries", die allemaal op vijfsterrenniveau presteerden en/of deel uitmaken van de beste moederlijnen ter wereld.
"Dankzij de tool zal België zijn positie op de internationale paardenmarkt nog meer versterken", voorspelt Pieter Devos. "Ook het keurmerk 'Made in Belgium' zal aan belang winnen, omdat er op deze manier op termijn meer kwalitatieve paarden op de markt komen. Dat kan ons land meer gewicht geven en van paarden nog meer dan vroeger een Belgisch exportproduct maken."
Genetica speel een belangrijke rol in de paardensport: goede springpaarden stammen van goede families af. Een goede merrie ter beschikking hebben, is niet altijd evident en daar brengt Mares of Macha verandering in. Bijkomend voordeel is dat embryo's een pak goedkoper zijn dan veulens. "Op Mares of Macha kan je vanaf 7.750 euro een embryo kopen, terwijl de kostprijs van een veulen van dezelfde moeder tussen de 40.000 en 100.000 zal liggen", zegt Devos. "Ik ben ervan overtuigd dat fokkerij en sport hier hun voordeel kunnen uithalen. De kwaliteit is namelijk bijzonder hoog: de merries zijn geselecteerd op hun eigen prestaties, de prestaties van hun nakomelingen en hun moederlijn."
Met buurlanden Nederland, Duitsland en Frankrijk vormt België het epicentrum van de paardensport. "Het succes van België is te wijten aan het feit dat Belgische fokkers altijd al progressief geweest zijn", legt Devos uit. "Ze gingen de landgrenzen over om het beste springbloed te halen. In tegenstelling tot onze buurlanden, zijn we niet enkel in eigen land blijven fokken. Alleen het beste was goed genoeg, van welk land dat kwam, was niet belangrijk. Zo ging het ook met de foktechnieken. Joris De Brabander, één van de beste fokkers ter wereld, heeft de embryotransplantatie op de kaart gezet. Onze embryo's worden geproduceerd met behulp van intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) en daarmee zijn we weer onze tijd voor."
ICSI bestaat al dertien jaar, maar wint pas de jongste jaren aan populariteit. De methode heeft verschillende voordelen. Zo kan het DNA gebruikt worden van tophengsten die ondertussen overleden zijn. Daarnaast zijn de embryo's makkelijk te verschepen en bewaren ze in theorie oneindig, eens ze zijn ingevroren.
De naam van het project komt van Macha, een godin uit de Ierse mythologie die vaak wordt afgebeeld met een veulen. "Zij is de beschermster van de merries die wij onder onze hoede hebben."
Belga