Panega is een Sports Intelligence Platform dat alle sportgerelateerde gegevens centraliseert, analyseert en visualiseert. Dit systeem van gegevensbronnen, maakt data-gedreven besluitvorming mogelijk om nieuwe strategische inzichten te krijgen. Wilt u meer weten over hoe onze elite atleten medisch worden ondersteund en voorbereid op de Olympische Spelen? Wij vroegen het aan Prof. Dr. Johan Bellemans, Chief Medical Officer Team Belgium.
Vanaf de start van het Panega platform ondersteunt deze structuur alle erkende topsportfederaties in hun data-managementbehoeften in hun voorbereiding op de komende Olympische Spelen. De medische module zal op de Olympische Spelen van Tokio worden ingezet om Team Belgium ter plaatse beter te begeleiden.
Prof. Dr. Johan Bellemans nam als zeiler deel aan de Olympische Spelen van Barcelona in 1992. Deze topsportachtergrond komt hem nu goed van pas als hoofd van de medische afdeling van Team Belgium. Gespecialiseerd in knieën en sportblessures, kwam hij 15 jaar geleden bij Team Belgium. Na de Olympische Spelen van Londen in 2012 werd hij benoemd tot Chief Medical Officer Team Belgium.
"Trainer - medische staf - atleet, we hebben een zeer open communicatie over alles", zegt hij. "Dat is één van de vooraf afgesproken afspraken; we willen alles weten over de atleet."
"Een van de problemen toen ik bij Team Belgium kwam, was dat er geen gecoördineerd medisch topsportbeleid was. Na de Spelen van Peking in 2008 - die op sportief vlak niet erg goed waren voor ons land - hebben we besloten dat er iets moest veranderen. We moesten een overkoepelende visie hebben op onze topsporters op een permanente basis. Dat zijn er zo'n 200. Sindsdien is ons medisch succespercentage aanzienlijk verbeterd."
"Enkele cijfers om dit te illustreren: in Peking (2008) hadden we een incidentie van 18% van onze atleten (die dus niet in staat waren om op 100% van hun capaciteit te presteren). Dat was vrij hoog, wat een belangrijk inzicht was.
In Londen hebben we dat percentage al teruggebracht tot 10%, en in Rio raakte slechts 6% van onze atleten geblesseerd. Die reductie naar 6% resulteerde in 2 medailles, dus dat is pure winst.
Maar 6% is nog steeds 6%, waarbij er binnen de geblesseerde groep atleten waren met een bijna medaille-certitude. En als je berekent dat een medaille zo'n vier tot vijf miljoen kost...
Voor Tokio is ons doel om de incidentie verder terug te brengen tot 4%, door gebruik te maken van het Panega platform. Dat zou een geweldig resultaat zijn, vooral omdat we het hier over relatief goedkope maatregelen hebben."
Maatregelen gebaseerd op symptoomdetectie
"De maatregelen zijn gebaseerd op zeer snelle symptoomdetectie aan de ene kant en zeer korte monitoring van onze atleten aan de andere kant. Deze twee factoren worden gecombineerd en gecontroleerd vanuit het centrale Panega platform, waardoor een nationaal gecoördineerd topsportbeleid met alle betrokken partijen mogelijk wordt. Wij zijn met Panega, die dit doen in samenwerking met Sport Vlaanderen, zeker één van de leidende landen op dat gebied".
Meer info op de webpagina's van Panega.