Op 21 januari gaat in het Italiaanse gewest Friuli-Venezia Giulia de zestiende wintereditie van het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) officieel van start. Deelnemende atleten zijn tussen de 14 en de 18 jaar oud. “Een EJOF is voor de jonge atleten vaak hun eerste ervaring met een internationale multidisciplinaire competitie en de gelegenheid om zichzelf te evalueren. Het is ook een eerste olympische deelname van hun carrière. Hier kunnen jonge atleten hun niveau meten binnen hun rechtstreekse leeftijdscategorie. Men moet deze competitie zien als een momentopname, voor het BOIC is het EJOF een evaluatiemoment.”, zegt chef de mission, Rudy Lahor.
Het is de eerste keer dat zij deelnemen aan een Olympische multidisciplinaire competitie. Een gesprek met de chef de Mission.
Selectie van de atleten
De nationale federaties stellen elk hun eigen selectiecriteria op in overleg met het BOIC. Op basis van die criteria en op basis van de prestaties en ervaring van de atleten op internationaal niveau, doen de nationale federaties voorstellen. De selectiecommissie van het BOIC beslist dan of een atleet geselecteerd wordt voor deelname aan het EJOF. De beste Belgische topsporttalenten worden geselecteerd.
Klimaat creëren voor de jonge atleet om te leren presteren
Het EJOF gaat in eerste instantie over de ervaring en het leermoment. Daar besteedt het BOIC de meeste aandacht aan; de atleten dat leermoment zoveel mogelijk te laten ervaren, om zoveel mogelijk te leren presteren, hen een topsportmentaliteit en prestatiegedrag aanmeten.
Rudy Lahor: “Voor jonge atleten is het belangrijk om te beseffen dat presteren op training en competities niet volstaat om een topsporter te worden. Daarvoor is een echte topsportmentaliteit nodig. De opdracht van het BOIC is ook om voor de jonge atleten een high performance attitude aan te leren en een high performance klimaat te creëren.
We hebben het dan over tal van aspecten zoals trainingsprogramma’s, recuperatie, voeding, focus, omgaan met de media, … Om onze atleten daarin te ondersteunen, zorgen we voor een holistische omkadering op het EJOF. De atleten worden op medisch vlak ondersteunt en bovendien proberen we om hen bepaalde gewoontes en gedragingen aan te leren. Die zaken zijn belangrijk om te slagen in hun sportieve carrière. Jonge talenten optimaal begeleiden en inspireren voor hun verdere ontwikkeling. Dat is het doel van het EJOF. "
“Op een EJOF wordt er verwacht van de atleet dat hij gaat voor zijn beste prestatie. Indien een atleet zijn personal best neerzet, dan is voor mij zijn EJOF geslaagd maar het resultaat, de plaats op zich is niet de enige prioriteit. Een atleet die goed presteert op het EJOF, kan in aanmerking komen voor verdere ondersteuning, via de gemeenschappen of ook via Be Gold.
“Educational Programme”
Atleten kunnen ter plaatse ook deelnemen aan het zogenaamde “Educational Programme”, dat is een activiteiten- en informatieprogramma dat hen wegwijs maakt in allerlei aspecten die belangrijk zijn voor een topsporter maar ook over Olympische waarden, en de Olympische tradities, zoals de openingsceremonie, de vlaggendragers, het aansteken van de Olympische vlam en de Olympische waarden. Het BOIC spoort de atleten aan om daar zoveel als mogelijk aan deel te nemen.
Tot slot vroegen wij aan de chef de mission of hij nog een boodschap had voor de jonge atleten?
“Eerst en vooral wil ik de zeven atleten van harte feliciteren met hun selectie! Deze selectie bewijst dat elk onder hen al het traject hebben afgelegd dat een aanwezigheid op het EJOF rechtvaardigt. Ik hoop dat de deelname aan het EJOF voor hen een stimulans zal betekenen om verder te gaan op de weg naar de top met later als absoluut hoogtepunt een TOP 8 aan de Olympische Spelen. Ik wens hen toe dat deze deelname hen vele ervaringen rijker zal maken en hen zal inspireren. Geniet van de ervaring en van het EJOF! Ik ben alvast heel benieuwd en kijk uit naar de prestaties van Team Belgium.”