Logo of Team Belgium

De Team Belgium Run to Tokio is haalbaar voor iedereen. Het draait niet om de eerste plaats, maar wel om het samenhorigheidsgevoel rond Team Belgium en de olympische waarden. Beginner of veteraan? Eén goede raad : een goede training vooraf is voor iedereen een must!

Met de lente die zich stilaan laat voelen en de temperaturen die zachter worden, is dit een uitgelezen moment om te starten met trainen voor de Team Belgium Run to Tokio. 

Voor diegenen die wat trainingstips kunnen gebruiken, loop alvast niet te hard van stapel en neem rustig onderstaand lijstje met tips door.

Trek loopschoenen aan
Goede loopschoenen vormen de basis van een fantastische ‘Run to Tokyo’ ervaring. Sneakers en andere pseudo loopschoenen kunnen heel aangenaam om dragen zijn, maar horen niet thuis op een looptraining. Schokabsorptie en stabiliteit zijn hier twee cruciale sleutelwoorden.

Bouw het rustig op
Je lichaam heeft een heel groot aanpassingsvermogen, maar je moet het wel de nodige tijd gunnen. Bouw daarom je looptraining geleidelijk op. Hoe optimaler de balans tussen inspanning en rust hoe efficiënter je conditie wordt opgebouwd. Let wel, je lichaam past zich specifiek aan, dus doe zeker niet om het even wat, om het even wanneer, maar volg een aan jouw niveau aangepast trainingsplan, en ‘luister’ naar de signalen van je lichaam.

Heb je veel overgewicht?
Overweeg dan meteen ook wat kilo’s kwijt te raken door je voedingsgewoonte bij te sturen in combinatie met eventueel andere bewegingsvormen zoals wandelen, cardiotraining of zwemmen. Je pezen en gewrichten zullen je dankbaar zijn.

Samen trainen, zoveel leuker
Een of meerdere trainingspartners van jouw niveau maakt trainen zoveel aangenamer en je motivatie krijgt meteen ook een flinke boost. Een leuke babbel voor, na of tijdens de training is altijd een meerwaarde. Maar maak van elke training wel geen wedstrijd. En ook in groep blijft veiligheid op de openbare weg, heel belangrijk.

Drink voldoende … water
Als je geen zin hebt om met een flesje water te zeulen kun je voor vertrekt alvast wat drinken. Na het lopen kun je dan meteen weer drinken. Ben je zover dat je langer dan een uurtje kunt lopen? Neem dan beter wat water mee. In de sportwinkel vind je speciale flesjes en ‘camel bags’ die makkelijk mee te nemen zijn.

Ook je kledij verdient aandacht
Het is niet makkelijk als beginner een outfit te vinden aangepast aan het moment. Zorg dus dat je meerdere lagen voorziet, zodat je je voldoende warm kan kleden voor en na de training en je toch niet té warme kledij draagt tijdens. Let op voor oververhitting.

Doe een warming up en een cooling down
Elke training bestaat uit drie delen. Begin met een warming up: maakt je lichaam geleidelijk paraat voor je effectieve training. Heel langzaam wat lopen en wat stretchen horen hier thuis. Een goede warming up leidt niet enkel tot een betere prestatiegeschiktheid maar voorkomt ook blessures.

Dan komt de effectieve training: hier is het belangrijk trouw te blijven aan je trainingsdoelstelling.

Vergeet na het trainen de cooling down niet: zachtjes wat uitlopen gecombineerd met wat rekkingsoefeningen brengen je lichaam niet enkel geleidelijk tot rust maar zijn tevens een investering in je volgende training. Een goede cooling down bewerkstelligt namelijk het trainingsherstel.

Durf langzaam te lopen
Als beginner is een tempo kiezen, zodanig dat je nog kan praten met je trainingsgenoot een heel goede optie. Las tijdig wandelpauzes in, zo kan je snel opnieuw weer wat lopen.

 Luister naar de signalen van je lichaam
Pijn in pees of spier verbijten is niet OK, tijdig wat extra rust inbouwen is de boodschap. Met koorts train je niet. Eerst uitzieken, en dan terug hervatten, in het besef dat je de eerste dagen wat gas gaat moeten terugnemen. Verloren tijd zeker niet willen inhalen. Bij twijfel tijdig een arts raadplegen.