Met nog 500 dagen te gaan tot de start van de Olympische Winterspelen van Milano Cortina 2026 (op 24 september 2024), werkt Team Belgium onvermoeibaar aan het verfijnen van hun voorbereiding. We spraken met Olav Spahl, directeur topsport bij het BOIC, die ons een update gaf over de vorderingen, de logistieke uitdagingen en de medailleverwachtingen voor Team Belgium.
Lessen uit Peking 2022 en ambities voor 2026
Allereerst, in vergelijking met de Spelen in Peking, die gekenmerkt werden door strenge maatregelen vanwege de Covid-19-pandemie, is Olav Spahl optimistisch over deze editie. “Het grote verschil is natuurlijk dat Peking nog onder pandemievoorwaarden plaatsvond. We hopen dat het deze keer helemaal anders zal zijn.”
In Peking won België twee medailles: goud voor Bart Swings en brons voor Hanne Desmet. Team Belgium hoopt in Milano Cortina nog beter te presteren. “We verwachten dat ongeveer 30 Belgische atleten kunnen deelnemen aan Milano Cortina 2026, tegenover 19 in Peking,” zegt Olav Spahl. “We zien een positieve dynamiek in verschillende sporten, zoals langebaanschaatsen, shorttrack, kunstschaatsen en biatlon.”
De toevoeging van nieuwe disciplines, zoals ski mountaineering, biedt ook interessante vooruitzichten voor België. “Dit is een sport waarin één van onze atleten, Maximilien Drion, tot de top 8 van de wereld behoort. Dit biedt echte kansen voor hem en Team Belgium,” aldus een enthousiaste Olav Spahl.
Team Belgium heeft lessen getrokken uit de Spelen van Peking, met als doel om hun prestaties en organisatie te verbeteren voor 2026. “We hebben een grondige evaluatie uitgevoerd met de federaties, in overleg met onze topsportpartners: Sport Vlaanderen, Adeps, en Ostbelgien,” legt Olav Spahl uit. “Één van de belangrijkste lessen betreft de communicatie rond de selectiecriteria. We hebben verbeteringen doorgevoerd zodat atleten en hun entourage beter geïnformeerd zijn.”
Naast de sporten waarin België al uitblinkt, zoals langebaanschaatsen en shorttrack, wil Team Belgium zijn aanwezigheid in bepaalde disciplines versterken. “We willen dat België beter presteert in sporten zoals biatlon en ski mountaineering. Dat is één van de doelen die we ons hebben gesteld,” bevestigt de directeur topsport van het BOIC.
Een niet te onderschatten logistieke organisatie
Met Spelen verspreid over meerdere locaties in de Italiaanse Alpen, zal de logistiek een grote uitdaging vormen voor Team Belgium. “We hebben al enkele uitdagingen geïdentificeerd die verband houden met de verspreiding van de locaties,” zegt Olav Spahl. “Het feit dat onze atleten waarschijnlijk verspreid zullen zijn over verschillende olympische dorpen, vereist een goede organisatie op het gebied van begeleiding, logistiek en zelfs medische ondersteuning. Maar we zijn al bezig om passende oplossingen te implementeren.”
Toch biedt de geografische nabijheid een duidelijk voordeel. “Het feit dat de Spelen in Europa worden gehouden, zonder tijdsverschil, is een groot voordeel. We denken ook dat de Belgische supporters massaal aanwezig zullen zijn om onze atleten te steunen, iets wat niet mogelijk was in Peking,” legt Olav uit. “Dit zal ook de acclimatisatie van de atleten vergemakkelijken,” voegt hij er nog aan toe.
De medailleambities voor Milano Cortina
Voor Milano Cortina zijn er al verschillende Belgische atleten geïdentificeerd als serieuze podiumkandidaten. “Bart Swings (langebaanschaatsen), Loena Hendrickx (kunstschaatsen), Hanne en Stijn Desmet (shorttrack), evenals Kim Meylemans (skeleton) en Maximilien Drion (ski mountaineering), hebben al bewezen dat ze kans maken op medailles,” bevestigt Olav Spahl. “Het is duidelijk dat deze atleten terechte ambities hebben.”
Wat de selectie van de atleten betreft, merkt Olav Spahl op dat alles tegen begin 2026 vastligt. “Het laatste moment voor de selecties is gepland op 25 januari 2026,” legt hij uit. “We zullen waarschijnlijk een eerste selectie maken voor Kerstmis 2025, en een tweede net voor de uiterste datum.”
De weg naar Milano Cortina 2026 is nog lang, maar Team Belgium gaat deze Spelen met vastberadenheid tegemoet. “Ons doel is om ons continu te verbeteren,” besluit Olav Spahl met een glimlach.