Logo of Team Belgium

Op 2 juli werden de Europese Spelen Krakau-Malopolska feestelijk afgesloten met een slotceremonie in het Henryk Reyman Stadion in Krakau. Boksster, Oshin Derieuw droeg de Belgische vlag het stadion binnen. Zij pakte zilver en een olympisch ticket. Team Belgium keert huiswaarts met 13 medailles op de teller en twee tickets voor Parijs 2024. Chef de mission en Elite Sports Director van het BOIC, Olav Spahl, blikt tevreden terug. 

13 medailles: 2 keer goud, 5 keer zilver en 6 keer brons 

In totaal kwamen er tijdens deze derde editie van de Europese Spelen 138 atleten voor Team Belgium in actie in 21 sporten over een periode van twaalf dagen.  

Sarah Chaâri (taekwondo, -62kg) en Gianny De Leu (muaythai, -60kg) behaalden een gouden medaille.  

Zilver was er voor de 3x3 Lions (basketbal 3x3), Rani Rosius (100m, EK landenteams atletiek), Thomas Carmoy (hoogspringen, EK landenteams atletiek), Axana Depypere (muaythai, -54kg) en Oshin Derieuw (boksen, -66kg).  

Quentin Mahauden (Karate Kumite, -75kg), de 4x400 gemengde aflossingsploeg (EK landenteams atletiek), Sarah Piccirillo (muaythai, -60kg), Stef Van Campenhout (schermen, floret), Jolien Vermeylen (triatlon, olympische afstand) en Vasile Usturoi (boksen, -57kg) veroverden een bronzen medaille. 

 Chef de mission en Elite Sports Director van het BOIC, Olav Spahl, kadert het belang van deze Europese Spelen voor Team Belgium: “We moeten deze Europese Spelen vooral zien in het traject richting de Olympische Spelen van Parijs. Zo werden er in het boksen twee nominatieve quotaplaatsen behaald, wat in vele opzichten een prachtig resultaat is. Mijn felicitaties aan Vasile en Oshin. Verder geven de Europese Spelen een goed zicht op het programma en de voorbereiding van de atleten die mikken op de Olympische Spelen van Parijs. Zo kunnen we waar nodig, samen met de topsportpartners, bekijken wat we kunnen doen om deze programma’s verder te versterken en de atleten optimaal voor te bereiden op een kwalificatie en op een Top 8-prestatie in Parijs. De Spelen zijn in dat opzicht een goede graadmeter.” 

“We zijn uiteraard tevreden met 13 medailles. Het is enkel jammer dat geen van deze medailles gehaald werd in een sport die ook een Europees Kampioenschap was. Verder boden deze Spelen een goede opportuniteit voor ons om atleten en hun coaches te kunnen begeleiden van sporten, die we nog nooit of al lange tijd niet meer in een delegatie hadden bij Team Belgium. Ik denk daarbij aan het boksen, tafeltennis, schermen, moderne vijfkamp en rugby sevens”. 

“Het verhaal van Oshin Derieuw die in enkele maanden tijd overstapt van het professionele boksen naar het olympisch, amateur boksen en zich als eerste vrouwelijke bokser kwalificeert voor de Olympische Spelen is natuurlijk een fantastisch verhaal. Ook Sarah Chaâri in taekwondo, heeft met haar gouden medaille nogmaals bewezen dat zeer veel talent heeft, een schitterend resultaat. 

Kwalificatietraject Parijs 2024 

Het is te vroeg om na deze editie van de Europese Spelen conclusies te trekken richting Parijs 2024. Veel belangrijke olympische sporten voor België zoals hockey, gymnastiek en paardensport bijvoorbeeld stonden hier niet op het programma. De sportzomer is nog lang, met vele belangrijke afspraken voor onze atleten in het kwalificatietraject richting de Spelen: het WK atletiek in Boedapest (de kwalificatieperiode is begonnen op 2 juli), het EK hockey, het WK Kajak (Duisburg), het WK wielrennen, het WK roeien. 

Olav Spahl: “We gaan nu de evaluatie voor de verschillende sporten maken. We hebben wel een beter zicht gekregen op het huidige programma van sommige atleten en op de voorbereiding die nodig is om, samen met de topsportpartners, het beste traject uit te tekenen in het kwalificatietraject richting de Olympische Spelen van Parijs. En uiteraard ook voor de laatste rechte lijn richting Parijs, zodat we de selecteerbare atleten optimaal kunnen begeleiden naar een Top 8-prestatie.” 

Vorige edities 

In 2015 werden voor het eerst in de geschiedenis de Europese Spelen gehouden. De Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe was toen gaststad. Een grote en sterke Belgische delegatie van 117 atleten keerde toen huiswaarts met 4 gouden, 4 zilveren en 3 bronzen medailles. Tijdens de tweede editie in Minsk in 2019 won Team Belgium zes medailles, vier gouden, één zilveren en één bronzen. In Polen heeft Team Belgium 13 medailles behaald. 

Olav Spahl: “Het is onmogelijk om de resultaten op de Europese Spelen te vergelijken met vorige edities, vooral omdat het sportieve programma elke editie wijzigt. “ 

Volgende editie 

Over de volgende editie van de Europese Spelen is momenteel nog niet veel geweten. Ook een gaststad of -regio werd voorlopig nog niet aangeduid door de Europese Olympische Comités (EOC), organisator van de Europese Spelen. 

Olav Spahl: “Voor toekomstige edities is het belangrijk dat er ingezet wordt op een stabiel sportief programma. Dit zou de identiteit van deze Europese Spelen versterken. Verder is het noodzakelijk om deze Europese Spelen maximaal te linken aan het olympisch kwalificatietraject voor de Spelen, via quotaplaatsen of rankingpunten. Daarnaast moeten zoveel mogelijk competities het statuut van Europees Kampioenschap krijgen. Zo kunnen we de aantrekkelijkheid van deze Europese Spelen in de toekomst verhogen, zowel voor het brede publiek als voor onze Team Belgium atleten.” 

Organisatiecomité

De Europese Spelen in Krakau zagen er uit zoals we in de toekomst de Olympische Spelen zullen mogen verwachten. Parijs 2024 en Milano-Cortina 2028 zijn vergelijkbare concepten. Duurzame Spelen organiseren is één van de richtlijnen van de Olympic Agenda 2020+5 van het IOC. Polen was in die zin een mooi voorbeeld, het maakte gebruik van 14 verschillende locaties, waar bestaande sportinfrastructuren gerenoveerd werden en die na de Europese Spelen worden opengesteld voor de plaatselijke bevolking.  

Olav Spahl: “De decentralisatie van operationele sites en de diversiteit van het sportprogramma, met gelijktijdige wedstrijden in verschillende disciplines, vroegen om een zorgvuldige organisatie en maakte het voor de deelnemende nationale olympische comités inderdaad complexer. Ook het feit dat atleten elkaar niet ontmoeten, is een nadeel van zo’n concept, het was een uitdaging om het Team Belgium-gevoel te stimuleren bij de atleten. Maar alles is goed verlopen. Met dank aan het organisatiecomité.”