Logo of Team Belgium

Elk jaar organiseert het BOIC de Team Belgium Youth Training Camps. Ze brengen een groep jonge atleten samen die ooit de plaats van onze Olympische medaillewinnaars hopen in te nemen. In samenwerking met Be Gold en de verschillende topsportpartners (Sport Vlaanderen, Adeps et Ostbelgien) trok een selectie van atleten en medewerkers naar Vittel (Frankrijk) en Duisburg (Duitsland). De week stond in het teken van heel wat trainingen en modules om hen zo goed mogelijk voor te bereiden.

De jonge talenten kregen de kans om deel te nemen aan deze boeiende en intensieve stage, die hen onderdompelde in de wereld van de topsport. Het doel van deze stages is duidelijk: de volgende generatie atleten voorbereiden op wat ze als professionele sporters zullen meemaken. Sarah Verzin, Games Operation Manager, legt uit: "Het idee is om ze onder te dompelen in de sfeer van topsport, om ze te laten zien hoe een intensieve trainingsweek eruitziet. Dit zijn kostbare momenten voor hen.”

Een vlotte logistiek voor een geslaagde stage

Dit jaar keerde Team Belgium terug naar zijn gebruikelijke set up voor de voorbereidingsstages voor jonge atleten. De stages vonden opnieuw plaats in Vittel, Frankrijk en in Duisburg, Duitsland.

De keuze van de locatie is belangrijk. Duisburg is ideaal voor watersporten zoals roeien en kajakken dankzij het uitgestrekte water, terwijl Vittel een rugbyveld heeft. “Een locatie vinden die alle faciliteiten combineert, is een echte uitdaging,” zegt Sarah. "Maar we hebben ervoor gezorgd dat we de voordelen van de locaties hebben gemaximaliseerd op basis van de behoeften van elke discipline.

Dit jaar trainden in Duisburg 44 atleten, uit ondere andere judo, wielrennen, mountainbiken, damesvolleybal, roeien en kajakken. In Vittel concentreerden 51 atleten zich op atletiek, basketbal, zwemmen, rugby voor vrouwen, boogschieten en triatlon. “We hebben dit jaar een grote vrouwelijke vertegenwoordiging, vooral in teamsporten,” zegt Sarah, die het belang van gelijkheid binnen Team Belgium benadrukt.

Een rijke stage-ervaring

Elke trainingslocatie geniet de aanwezigheid van specifiek medisch en technisch personeel om onze atleten te ondersteunen. In Duisburg was Bob Maesen aanwezig als High Performance Manager, vergezeld door Nicky Van Rossem, Athletes Pathway Manager, en een volledig medisch team bestaande uit een arts, drie kinesisten en een psycholoog. In Vittel was de medische structuur bijna identiek, met een arts, twee kinesisten en een psycholoog, en Sarah Verzin als Games Operation Manager.

Dit jaar beperkten de stages zich niet alleen tot fysieke trainingen, maar waren ze ook gericht op verschillende educatieve modules, zoals blessurepreventie en omkadering. Er werden sessies georganiseerd door kinesisten en artsen om atleten te laten zien hoe ze voor hun lichaam moeten zorgen, hoe ze goed moeten opwarmen en wanneer ze een gezondheidsprofessional moeten raadplegen. “We benadrukken deze aspecten vanaf het begin van hun carrière, omdat het essentieel is voor een lang leven in de sport,” voegt Sarah toe.

Daarnaast werd er een sessie gewijd aan dual career, georganiseerd door ADEPS en Sport Vlaanderen, die jongeren helpt om hun sportleven in goede banen te leiden terwijl ze verder studeren. “We willen dat deze stages meer zijn dan alleen een fysieke voorbereiding”, legt Sarah uit. “Het is een unieke kans voor deze jongeren om essentiële vaardigheden te verwerven voor hun toekomst, zowel binnen als buiten de sport.”

Teamspirit en de ontmoeting met Olympiërs

Een van de hoogtepunten van deze stages is de kennismaking met andere disciplines. Sportfederaties organiseren sessies om atleten kennis te laten maken met andere sporten. Hierdoor kunnen deze jonge talenten uit hun eigen bubbel stappen en contacten leggen met hun leeftijdsgenoten uit andere disciplines. “Het is een unieke ervaring voor hen om te kunnen kennismaken met atleten uit andere sporten en zichzelf te testen in disciplines die ze nog nooit eerder hebben gedaan, ” legt Sarah uit.

Naast de intensieve trainingssessies werd er aan het begin van de stage een teambuilding georganiseerd om de cohesie tussen de jonge atleten uit verschillende sporten te versterken. Op de laatste dag kregen ze de kans om een aantal inspirerende Olympiërs te ontmoeten. Dit jaar bezochten twee atleten die deelnamen aan de Olympische Spelen van Parijs 2024 onze jonge sporters. In Vittel kwam zeilster Emma Plasschaert haar ervaring delen en hun vragen beantwoorden, terwijl in Duisburg roeier Tim Brys zorgde voor een moment van uitwisseling.

De jonge atleten kregen ook een pakket van Team Belgium. “We gaven hen een T-shirt, een pet, een tas en een paar shorts, niet als verplicht te dragen tenue, maar zodat ze zich deel konden voelen van dit grote Olympische avontuur en dat ze zo een eerste connectie met Team Belgium hebben”, legt Sarah uit. Dit symbolische gebaar versterkt hun gevoel erbij te horen en hun motivatie om het beste van zichzelf te geven.

Deze stages zijn veel meer dan een sportieve voorbereiding, ze bieden hen de kans om zich intensief voor te bereiden op de toekomst. Ze geven getalenteerde jongeren de kans om zich onder te dompelen in de wereld van de topsport, de vaardigheden te verwerven die essentieel zijn voor hun carrière en onvergetelijke momenten te beleven als lid van Team Belgium. Met deze aanpak blijft het BOIC een generatie van toekomstige kampioenen opleiden om te streven naar uitmuntendheid, met als doel toekomstig talent nu al voor te bereiden op de Olympische Spelen in Brisbane in 2032.