Team Belgium keerde naar huis van het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) in Tbilisi met dertien medailles en een karrevracht olympische ervaring. “In deze groep zitten atleten die zich zullen kwalificeren voor de volgende Jeugd Olympische Spelen, de Europese Spelen en zelfs de Olympische Spelen. Daar steek ik mijn hand voor in het vuur,” zegt delegatieleider Philippe Préat.
Onze meisjes in de gymnastiek kaapten het grootste deel van de Belgische medailles weg: zilver in de landencompetitie, twee keer goud, twee keer zilver en een keer brons individueel. Daarnaast lieten zowel de jongens (Noah Kuavita, Takumi Onoshima en Iliaz Pyncket) als de meisjes (Nina Derwael, Axelle Klinckaert en Julie Meyers) knappe vierde en vijfde plaatsen noteren. “Onze gymnasten hebben enkele uitzonderlijke prestaties neergezet,” vertelt Philippe Préat. “De Belgische gymnastiek begint de vruchten te plukken van het uitstekende werk dat ze sinds jaren leveren. Bij de meisjes komen een of meerdere atletes zelfs in aanmerking voor het testevent in aanloop naar Rio 2016. Ze zouden volgend jaar net oud genoeg zijn om te mogen deelnemen aan de Spelen maar hebben daar zonder twijfel het potentieel voor.”
Atletiek en zwemmen
In de atletiek bevestigden enkele atleten hun statuut van medaillekandidaat. Zilver voor Tuur Bras op de 400m horden en voor Eliott Crestan op de 800m en brons voor Justine Tinck op de 3000m en voor de jongens van de 4 x 100m. “Een aantal atleten verbeterde ook zijn persoonlijk record,” vult Philippe Préat aan, “een bewijs van hun kwaliteit en het vermogen om te presteren onder druk. Hetzelfde geldt trouwens voor de zwemmers: zij zwommen in totaal negen persoonlijke besttijden en tien finales. Vooral bij de meisjes zagen we enkele heel knappe prestaties. Het brons van Charissa Jochems op de 100m vlinderslag was de kers op de taart.”
Ook tennisser Tibo Colson sleepte een bronzen medaille in de wacht. “De thermometer gaf op de Mziuri Tennis Courts regelmatig 40°C en meer aan”, aldus de delegatieleider. “Hoedje af dus voor de prestatie van Tibo.”
Alle ploegen in top 8
In het basketbal moesten onze meisjes pas in de finale hun meerdere erkennen in Tsjechië. Dat leverde hun een mooie zilveren medaille op. “Knap parcours van de ploeg”, vertelt Philippe Préat. “Enkele meisjes zien we zeker terug bij de nationale ploeg. Dat geldt ook voor enkele meisjes van de volleybalploeg.” Zij verloren de kleine finale tegen Italië en werden uiteindelijk vierde. “Naast onze twee ploegen eindigden ook alle teams in de atletiek, de gymnastiek en het zwemmen in de top acht.”
“De judoka’s en wielrenners brachten in het algemeen niet wat we van hen verwacht hadden,” gaat Philippe Préat verder. “Nochtans zijn dat traditioneel onze sterke sporten. Ik hoop dat alle atleten hard blijven trainen, ondanks een eventuele tegenslag. Dan komen de resultaten vanzelf.”
Zware omstandigheden
De overwegend nieuwe infrastructuur in de Georgische hoofdstad was op enkele details na van hoge kwaliteit. Op het organisatorische vlak blikt Philippe Préat terug op een geslaagd EJOF: “Een pluim voor alle coaches en begeleiders van Team Belgium. Een omkadering van hoog niveau maakt een groot verschil op deze competities, vooral in dergelijke zware omstandigheden.”
“Net als bij veel andere Nationale Olympische Comités hadden ook bij ons enkele atleten wat medische klachten. De temperaturen van meer dan 35°C in combinatie met de stress en de andere voeding bleek voor veel jonge sporters moeilijk te verteren. Enkelen hadden ook te kampen met een virale infectie. Dankzij onze ervaren medische ploeg geraakte iedereen er snel weer bovenop. Vooral in de buitensporten zoals atletiek, tennis en zwemmen speelde de hitte en enorme rol.”