We vroegen hockeyer John-John Dohmen, Europees en wereldkampioen met de Red Lions, naar zijn visie op vrouwen in de sport.
Denk je dat vrouwelijke atleten dezelfde kansen en middelen krijgen als mannelijke atleten?
Duidelijk niet. Het hangt natuurlijk van de sport af, maar over het algemeen krijgen ze niet dezelfde ondersteuning als mannen. De grootste verschillen zitten in de start van hun carrière en in teamsporten. Media en sponsors leggen veel meer de nadruk op herenteams dan op vrouwenteams. Dit is niet normaal denk ik, want zelfs als het niet zo snel en krachtig is als bij mannen, zijn het nog steeds dezelfde inspanningen, opoffering, prestaties en mentale kracht die we op de velden kunnen zien.
Geloof je dat vrouwen even sterk zijn als mannen als het om mentale kracht gaat?
Ja, zeker. Iedereen heeft zijn of haar eigen mentale sterke en zwakke punten. Dit is individueel en niet gerelateerd aan geslacht. Sommige mannen zijn mentaal zwakker en sommigen erg sterk. Het is precies hetzelfde met vrouwen. Ik zie verschillen in gevoeligheid, vrouwen hebben een hoger emotioneel quotiënt dan mannen, wat als een zwakte kan worden gezien, maar ik denk dat het meestal een kracht is. Dit betekent niet dat ze mentaal zwakker zijn.
Heb je al eerder vrouwelijke atleten gecoacht? Hoe is het anders dan werken met mannen?
Het is mijn eerste ervaring als coach van het eerste dameselftal. Ik maakte me er een beetje zorgen over omdat ik veel hoorde over teamsport bij vrouwen. Ik had gehoord dat vrouwen niet als groep kunnen werken, dat er rivaliteit is, dat ze onderlinge verschillen niet kunnen accepteren ... Ik weet niet of ik geluk heb of niet, maar in mijn team is het precies het tegenovergestelde. Ik zie dat soort dingen veel meer bij herenteams dan bij mijn team. Ik denk dat het ego van mannen veel hoger is en dat kan leiden tot problemen en conflicten. Vrouwen zijn meer toegepast, staan meer open voor discussie en willen echt veel leren. Ze hebben niet dezelfde dingen nodig als mannen om te presteren, maar het is veel verrijkender om met vrouwen te werken. Dit was iets wat ik eerder niet wist, omdat ik tot nu toe alleen met mannen had gewerkt in mijn carrière.
Waarom denk je dat veel vrouwen niet betrokken zijn als coach, scheidsrechter of lid van een clubbestuur / bestuur?
Ik denk dat dat zal komen. Alles kost tijd. Vrouwen worden steeds belangrijker in bedrijven, in de sport, in de politiek. Dit is een goede zaak, maar het is vrij nieuw. Dus ik geloof dat je over een paar jaar evenveel vrouwelijke als mannelijke coaches, scheidsrechters en bestuursleden in de sport zult zien. Leiderschap (in een groep) is meer een historisch iets voor mannen. Zo was het de afgelopen 2000 jaar. Maar in de geschiedenis hadden sommige vrouwen een grote impact als leider. Ik denk dat ze van nature dezelfde capaciteiten hebben als mannen, dus ik hoop dat we de komende jaren dezelfde verantwoordelijkheden zullen hebben.
Geloof je dat vrouwen dezelfde erkenning krijgen voor hun prestaties als mannen?
Nee, zeker niet. Het is niet normaal. Ze moeten dezelfde erkenning krijgen voor dezelfde prestaties. Het is net zo moeilijk om een medaille te winnen voor een man als voor een vrouw. Ook hier zijn er in de individuele sport kleine verschillen, maar bij teamsporten is het verschil enorm.
Moeten mannen een rol spelen bij het verbeteren van de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de sport?
Ja, natuurlijk. Ik denk dat ze dat al doen. In de professionele sportwereld zie ik veel respect tussen mannelijke en vrouwelijke atleten. Sommigen kunnen het beter doen, maar over het algemeen is hun houding goed. Ik geloof dat vrouwen het soms beter kunnen doen. Ik bedoel dat ze elkaar niet genoeg ondersteunen. Ze vragen niet altijd genoeg erkenning als ze iets geweldigs doen. Ik geloof dat sport draait om prestaties en als vrouwen iets geweldigs doen, moeten ze dat meer laten zien. Dit is wat ik bedoel. Als een man iets groots doet, zal hij dat altijd laten zien en erkenning krijgen, misschien te veel. Het grootste punt en de grootste inspanning die nodig is voor de erkenning van vrouwen, is de aandacht van de media en het publiek voor hen.