Sven Nys is een legende in het veldrijden, hij won zowat alles wat er te winnen viel, vaak meerdere keren. Na zijn actieve carrière vestigde hij zijn aandacht op de Sven NysCycling Centre en bijhorende Academie. Wij spraken met Sven over zijn succesvolle “Girls Only”-dagen en waarom meisjes baat hebben bij een andere benadering dan jongens.
Waarom ben je begonnen met de trainingsdagen voor alleen meisjes?
Vroeger deden wij trainingsdagen voor jongens en meisjes samen. Hoewel dit een logische aanpak is, merkten we al snel dat maar 10% van de aanmeldingen van meisjes kwamen. We wisten dat er wel degelijk interesse is van meisjes om te fietsen, dus keken we dieper om een oplossing te vinden. We wilden de drempel zo laag mogelijk leggen om meisjes te motiveren in te schrijven. De eerste keer dat we een dag voor meisjes organiseerden, was meteen volzet met 125 inschrijvingen. Meisjes vinden het fijner om alleen met meisjes zo’n dag te doen, waar ze geen druk voelen om de jongens bij te houden en zich meer op het plezier kunnen richten.
We breiden dit programma voor meisjes elk jaar verder uit en willen er ook meer vrouwelijke coaches bij betrekken.
Dat is een punt wat vaak terugkomt: vrouwelijke coaches. Hoe is dat bij jullie?
Wij willen een actieve rol spelen om meer vrouwelijke coaches in het veldrijden te zien. Vrouwelijke coaches voelen meisjes intuïtief en door hun ervaring vaak iets beter aan. Dit is heel belangrijk voor meisjes, zij hebben een iets andere aanpak nodig dan jongens, dat is bewezen.
We zullen meer vrouwelijke coaches zien. De eerste generatie rensters gaat naar het einde van hun actieve carrière en wij willen hen graag in het wielrennen houden als coaches. Velen van hen hebben de wens om moeder te worden en willen dan een aantal jaar wachten voor ze eventueel coach worden. Terwijl een man na zijn actieve carrière vaak sneller omschakelt naar een nieuwe rol.
Hoe moedigen jullie rensters aan om coach te worden?
We zijn gestart met een professionele ploeg, hebben daaronder een opleidingsteam voor talentvolle kinderen en dan de Academy voor jonge kinderen. De vrouwelijke rensters die niet in de pro-ploeg zitten, helpen bij de begeleiding van de jonge kinderen. Dat is fijn voor de kinderen, maar het is ook een leuke stap voor de rensters als coach. Van daaruit kunnen ze een stapje hoger zetten om kennis en ervaring op te doen.
Hoe staat het met gendergelijkwaardigheid in het veldrijden?
Er is altijd ruimte voor verbetering maar er zijn al grote stappen gezet naar gelijkwaardigheid. Er staat bij elke mannenwedstrijd ook een vrouwenwedstrijd op het programma. De veldritten van de vrouwen worden nu ook live uitgezonden, waardoor ze meer bekendheid en erkenning krijgen. Het prijzengeld voor vrouwen in de Wereldbekerwedstrijden is gelijk aan dat van de mannen.
Als je dat vergelijkt met het wegwielrennen, dan hebben zij nog een gigantische stap te zetten. Er is daar een enorme kloof tussen mannen en vrouwen. Vrouwen hebben zich evenveel geïnvesteerd in hun sport maar krijgen er financieel geen vergoeding voor zoals de mannen.