Colloquium Women and Sport: Nog meer bewustmaking nodig

Een betere vertegenwoordiging van vrouwen in de sportwereld, praktische instrumenten aanreiken bij de obstakels die vrouwen ondervinden: dat is de boodschap van het colloquium “Women & Sport”. Wij sprokkelden enkele reacties van sprekers en deelnemers. (Video)

Een betere vertegenwoordiging van vrouwen in de sportwereld, praktische instrumenten aanreiken bij de obstakels die vrouwen ondervinden: dat is de boodschap van het colloquium “Women & Sport”. Wij vroegen een reactie aan Gwenda Stevens, lid van de taskforce Women & Sport van het BOIC.

De Taskforce Women & Sports van het BOIC organiseerde op 19 november een colloquium rond vrouwen en sport in Leuven.
Het werd een dag van inspirerende en innovatieve training gericht op gendergelijkheid voor atleten, coaches, federaties, liga’s of club verantwoordelijken.

Gwenda Stevens, voorzitster van de commissie officials van het BOIC en een van de drijvende krachten achter de taskforce Women & Sport: “Niet in alle sporten is het voor vrouwen even moeilijk om naar de top door te stoten. Ik ben zelf kamprechter in het roeien en daar wordt helemaal geen onderscheid gemaakt als er scheidsrechters aangeduid moeten worden. De kwaliteit telt. Vrouwen leiden mannenwedstrijden en omgekeerd. Maar ik ben me ervan bewust dat er in andere sporten nog meer werk aan de winkel is”, vertelt Stevens. “Ik merk wel dat er de voorbije jaren effectief een verandering is. Er is aandacht voor gendergelijkheid. Niet in het minst omdat het Internationaal Olympisch Comité er aandacht aan besteedt. Er wordt vaker bewust gekeken naar vrouwelijke vertegenwoordiging. Dat was vroeger wel anders. Maar er is nog veel meer bewustmaking nodig. En vrouwen moeten daarin ondersteund worden. Het is niet voor alle vrouwen evident om zich niet te laten intimideren door mannen of om zelfverzekerd aan een carrière als official in de sport te timmeren.”

In de Taskforce Women & Sports van het BOIC zetelen :

- Dominique Gavage, lid van de raad van bestuur van het BOIC en lid van de selectiecommissie van het BOIC

- Dominique Monami, lid van de raad van bestuur van het BOIC

- Gwenda Stevens, lid van de raad van bestuur van het BOIC en voorzitster Commissie Officials van het BOIC

- Luc Rampaer, Communication Manager BOIC

- Matthias Van Baelen, Manager External Affairs

Naar het nieuwsoverzicht

Nog 20 dagen tot
Europese Spelen Krakau-Małopolska 2023