Logo of Team Belgium

2020, een verloren jaar? Heel wat atleten en coaches hebben van de nood een deugd gemaakt en extra ingezet op hun carrière na de sport. Dat bewijst de grote stijging van het aantal aanvragen bij het ACP Fonds, dat financiële steun verleent aan olympische atleten en coaches die hun duale carrière verder willen ontwikkelen.

Sinds 2014 stelt het Fonds Baillet-Latour jaarlijks €100.000 ter beschikking van olympische atleten en coaches om hun opleiding terug te betalen. Zo kunnen olympiërs naast hun topsportcarrière ook inzetten op de ontwikkeling van een carrière naast de topsport. Het ACP Fonds maakt deel uit van het Athlete Career Programme en wordt beheerd door het BOIC en het Belgian Paralympic Committee (BPC).

In 2020 werden via het ACP Fonds meer dan 50 olympiërs uit 15 verschillende sporten financieel ondersteund, goed voor een totaalbedrag van €100.000.

Olav Spahl, topsportdirecteur van het BOIC: “De steun van het Fonds Baillet-Latour via het ACP Fonds is op internationaal vlak een unicum. België is een echte trendsettermet dit project. Onze olympiers krijgen de kans om levenslang financieel ondersteund te worden voor de ontwikkeling van hun duale carrière.”

“Het is mede dankzij dit project dat de topsporter iets kan teruggeven aan de maatschappij. Heel wat olympiërs kiezen voor een na-carrière binnen de sport om zo hun kennis door te geven. Maar atleten stromen ook door naar andere domeinen zoals de gezondheidszorg, de economische wereld, marketing, ICT …”

“Het is mooi om te zien dat topsporters hun competenties op zoveel verschillende plaatsen kunnen inzetten en op deze manier een meerwaarde vormen voor ons allemaal. We zijn dan ook zeer tevreden dat we in 2020 het maximale bedrag uit het ACP Fonds hebben kunnen gebruiken om onze olympiërs te ondersteunen. Ik wil dan ook het Fonds Baillet-Latour bedanken voor zijn jarenlange steun aan de olympiërs via het ACP Fonds.”

Ben je een olympiër en wil je advies over je carrière na de sport? Neem contact op met Iris Ulenaers (iris.ulenaers@adecco.be). Ook op de website van Team Belgium vind je meer informatie.