3 x 3 Basketbal in Bakoe

3X3 basket, één van de niet-olympische sporten op de Europese Spelen van Bakoe, heeft olympische ambitie en wil als officiële discipline op het programma van de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo staan. Maar wat is 3x3 basketbal?


Het is basketbal voor iedereen en kan altijd en overal gespeeld worden. Met de internationale basketbalbond als grote bezieler en honderden erkende organisatoren wereldwijd is 3X3 een spel waar je geen superster moet zijn om uit te blinken op het veld en het niet uitmaakt waar je speelt.

Sinds 2011 is er jaarlijks een WK voor spelers U18 en is er om de 2 jaar een WK voor seniors. Sinds 2014 zijn daar ook EK's bijgekomen volgens hetzelfde principe: jaarlijks voor U18 en om de 2 jaren voor seniors.

De resultaten van alle wedstrijden en tornooien worden bijgehouden en geïntegreerd in een wereldwijd Ranking systeem, dat een ranking berekent van elke speler ter wereld. Als speler ben je niet gelimiteerd tot 1 tornooi of 1 team. Je kan deelnemen aan verschillende tornooien, waar ook ter wereld en je kan in elk tornooi spelen met wie je wil als ploegmaat.

De Belgische vrouwen behoren ondertussen tot de top in basket 3X3. De nationale ploeg met Ann Wauters, Sara Leemans, Hind Ben Abdelkader, An-Katrien Nauwelaers en Ann-Sophie Strubbe pakte WK brons in 2014 en deden dat nog eens over op het EK in Boekarest. De mannen met Thierry Marien, Mitchel Gorremans, Nick Celis en Anthony Chada zetten een knappe 5e plaats neer op datzelfde EK. In Nanjing tijdens de Jeugd Olympische Spelen van 2014 eindigden de meisjes van Team Belgium op een mooie 5e plaats.

Naar het nieuwsoverzicht

Nog 218 dagen tot
Europees Jeugd Olympisch Winterfestival Vuokatti 2021