Gert Van Looy, de delegatieleider van Team Belgium, maakt halfweg de Europese Spelen een tussentijdse balans op voor Team Belgium (opgemaakt p dinsdag middag 23 juni). Deze Spelen vinden plaats van 12 tot 28 juni in Bakoe (Azerbeidzjan). Zeven medailles en verschillende top 8-plaatsen waren de hoogtepunten voor onze delegatie. Maar net zo goed kende Team Belgium mindere momenten.De organisatie heeft geen enkele moeite gespaard voor deze eerste editie, zowel op het sportieve als op het logistieke vlak. Zelden hebben Spelen op dit gebied dit niveau gehaald. Dit laat de atleten en begeleiders toe om zich volledig te wijden aan hun competities.

Gert Van Looy, waar staat Team Belgium op een week van het einde van deze Spelen?

“Laat ons beginnen met de medailles: ons meisjestrio Kaat Dumarey, Julie Van Gelder en Ineke Van Schoor mocht tot driemaal toe de hoogste trede van het podium op. Driemaal goud in acrobatische gymnastiek in het allround en de disciplines Balance en Dynamic. Hun medaille in de allroundfinale was voor ons land de tweede op deze Spelen na het knappe brons voor Si Mohamed Ketbi in taekwondo (-58kg) dinsdag. Deze medaille was voor onze delegatie een belangrijke ‘bevrijding’. We moesten immers vier dagen wachten voor een van onze atleten het podium op mocht.

Het gemengd paar Yana Vastavel (15) en Solano Cassamajor (19) behaalde de derde medaille voor Team Belgium: zilver in acrobatische gymnastiek voor gemengde paren. Net zoals het meisjestrio sleepten zij drie podiumplaatsen in de wacht: driemaal zilver. Dat brengt de medaillestand voor ons land op zeven: drie keer goud, drie keer zilver en een keer brons.

Over naar de andere prestaties dan :

In het boogschieten versloeg Robin Ramaekers de Turk F. Bozlar in de eerste ronde. In de 16e finales verliest hij van de Spanjaard M. Alvarino Garcia. "Toch ben ik tevreden over mijn wedstrijd. "Ik schiet 29 en twee keer 28 en dat is zeker niet slecht. Mijn opponent was beter. “

Bokser Anas Messaoudi was dicht bij een kwalificatie voor de 16e finales in de categorie tot 69 kg. Hij kwam een puntje te kort tegen de Moldaviër V. Belous. In de categorie tot 52 kg werd Dodji Kodjo Ayigah, die vrijgesteld was in de eerste ronde, uitgeschakeld door de Slovaak V. Tanko. Beiden hebben ze veel opgestoken van deze ervaring.

Op vijf uur rijden van Bakoe, op het water van Mingachevir, vonden de wedstrijden in kano en kajak plaats. Jonathan Delombaerde werd negende in de A-finale van de K1-200m. Laurens Pannecoucke werd achtste op de 5000m en twaalfde op de 1000m K1. Lize Broekx werd tiende in de K1-500m en liet vooral een knappe zesde plek in de K1-5000m noteren.

We hadden een uitgebreide Belgische selectie wielrenners in verschillende disciplines mee naar Bakoe. Het mountainbiken speelde zich af in extreme omstandigheden met temperaturen tot 40 graden in de zon. Jeff Luyten was al ziek de avond voor de race en moest opgeven. Sven Nys verteerde de warmte slecht en kwam als 23e over de streep. In het tijdrijden bij de dames werd Ann-Sophie Duyck knap zevende. Op de weg zetten onze dames uitslagen tussen de 12e en de 51e plaats neer in een rit die onder een loden zon van start ging. Bij de heren werd Tom Boonen zesde op een handvol seconden van de eerste vier renners. Jens Keukeleire, die op een ronde van het einde nog in de aanval was gegaan, werd 19e. Bart De Clercq moest de rol lossen in de laatste ronde en werd 43e. Tiesj Benoot, Stijn Vandenbergh en Maarten Wynants gaven op.

Naast de acrobatische gymnastiek zorgde ook de artistieke gymnastiek vaoor hoogtepunten. Het damesteam werd 10e op 25 landen. Lisa Verschueren strandde op een vierde plek in de grondfinale. Galle Mys behaalde een fantastische zesde plaats in de allroudnfinale. Ook de 16-jarige Cindy Vandenhole ontgoochelde niet met haar eerste optreden bij de seniors. Het herenteam met Jimmy Verbaeys, Gilles Gentges en Luka Van den Keybus behaalde 162.729 punten in de teamcompetitie en werd daarmee 18e op 26 teams. Hun doelstelling, de kaap van de 160 punten ronden, was daarmee bereikt. Jimmy Verbaeys volbracht ook de tweede doelstelling door zich te plaatsen voor de allroundfinale. Daar werd hij 16e. In het trampolinespringen werd Ben Van Overberghe ten slotte 18e.

Met een vijfde plaats in het kumite (-61 kg) zette karateka Nele De Vos een sterke prestatie neer, zelfs al was een plaats bij de beste vier mogelijk. In deze competitie die de beste acht Europeanen bij mekaar bracht, versloeg ze de Spaanse Colomar die op het EK nog een maatje te groot was. Daarna botste ze op de beste Europese in het karate van dit moment, de Française Ignace, voormalig wereld- en Europese kampioene. In de wedstrijd tegen de Sloveense Ristic braken de risico’s haar zuur op.

We hebben erg genoten van de schitterende wedstrijd van tafeltennisser Jean-Michel Saive in de eerste ronde van het enkelspel. Hij versloeg de Rus Skachkov, het nummer 23 op de Europese ranking. In de tweede ronde was hij echter niet opgewassen tegen de Zweed Karlsson. Cédric Nuytinck en de jonge Lisa Lung werden eerder uitgeschakeld in de eerste ronde.

De vermoeidheid speelde onze wereldkampioen taekwondo Jaouad Achab parten bij zijn aankomst in Bakoe. In de klasse tot 68 kg werd hij uitgeschakeld in de eerste ronde. Hetzelfde lot was Indra Craen beschoren. Zij werd nog opgevist in de herkansingen maar kon geen podiumplaats wegkapen.

Onze vlaggendrager en olympische medaillewinnaar Lionel Cox werd, net als zijn concurrenten, sterk gehinderd door de hevige wind in de schietstand van Bakoe. In de kwalificatieronde van de 50m liggend werd hij 19e terwijl enkel de beste acht zich plaatsen voor de finale. Noch Stephanie Vercrusse, Noch Manon Hamblenne konden zich in hun disciplines bij de dames plaatsen voor de finale.

Peter Denteneer realiseerde niet wat hij gehoopt had. Hij werd 30e in de triatlon. De dag ervoor behaalde triatlete Claire Michel een mooie achtste plaats. Sofie Hooghe werd 23e, Charlotte Deldaele 24e.

Onze volleyvrouwen zijn nog steeds volop in competitie, ze vochten voor elk punt. Voor de Tigers leverde die inzet een plaats in de kwartfinales op. Zij nemen het op 23 juni op tegen Servië. Maar ook de Red Dragons vochten voor ieder punt. Maandag hebben ze echter verloren in hun vijfde en laatste groepswedstrijd met 3-0 van Duitsland.
De jonge Red Dragons kunnen terugblikken op een geslaagd toernooi.

In het zwemmen nemen er in totaal tien Belgen deel. De zwemcompetitie is in Bakoe voorbehouden voor junioren (U17-18). De negen Belgen die vandaag in actie zijn gekomen namen een mooie start.

Het gemengd badmintonduo Floris Oleffe en Steffi Annys zijn er dinsdag op de tweede dag van het badmintontoernooi op de Europese Spelen in Bakoe niet in geslaagd om hun tweede wedstrijd in het dubbel gemengd winnend af te sluiten. Donderdag spelen ze tegen de Polen Pawel Pietryja en Aneta Wojtkowska (BWT 78).

Badmintonners Steffi Annys en Flore Vandenhoucke hebben het badmintontoernooi van de Europese Spelen geopend met winst in het dubbelspel. Zij nemen het vandaag in groep A op tegen de Bulgaarse zussen Stefani en Gabriela Stoeva, 14e op de wereldranking en uitgesproken favoriet in Bakoe.

In het badminton enkel nemen Yuhan en Lianne Tan beide een uitstekende start en sluiten de openingswedstrijd in het badmintontoernooi op de Europese Spelen in Bakoe winnend af.

Deze Europese Spelen zitten er nog lang niet op. We verwachten nog mooie prestaties en goede resultaten in het badminton, basket 3x3, bmx, schermen, judo en zwemmen. Ik geef jullie dus graag afspraak na de sluitingsceremonie op 28 juni.