Bart Swings: "Leuk om te voelen dat je zo gesteund wordt"

Bart Swings heeft zijn zilveren medaille gisterenavond niet al te uitbundig gevierd. "Ik heb niet te hard gefeest. Door alle verplichtingen met de pers en de dopingcontrole was het snel drie uur", legt hij daags na zijn topprestatie uit. "Ik heb nog een glaasje champagne gedronken met de Belgen en daarna op mijn kamer even met mijn vriendin gebeld. Om negen uur werd ik alweer wakker gemaakt. Het was een vrij korte nacht."

"Het was een hele goeie wedstrijd", blikt hij terug op zijn massastart. "Ik heb de beelden al een paar keer opnieuw bekeken omdat ik mijn laatste ronden wilde analyseren. Ik ben nog altijd heel trots."

"In het begin van het seizoen was het al duidelijk dat de Spelen hét doel van dit jaar zouden worden. Hier wilde ik op mijn best zijn. Het seizoensbegin was niet zo goed als ik had gehoopt, maar ik ben in stijgende lijn blijven groeien. Het is een supergevoel dat het hier nu ook eindelijk uitkomt."

Na twintig jaar heeft Team Belgium met Swings een opvolger voor Bart Veldkamp, die in 1998 naar brons schaatste op de 5 km. "Inderdaad", lacht de snelschaatser. "Ik ben supertrots dat ik voor Team Belgium een medaille kon behalen. In Sotsji heb ik het ook geprobeerd en werd ik vierde. Toen was ik daar heel blij mee, nu nog altijd trouwens."

Leuk om te voelen dat je zo gesteund wordt
"In sport loopt het niet altijd zoals het moet gaan. Dat heb ik zelf al genoeg ervaren. Dat is eigen aan sport. We hadden hier een heel goed team, de sfeer bij Team Belgium in het dorp was superleuk. Ik heb er mij altijd goed gevoeld. Dat was ook leuk aan deze Spelen. In Sotsji waren we met zes of zeven, hier stonden we met 22. Dat verschil voel je. Ik kreeg op voorhand veel steun van iedereen, in de tribunes zaten altijd verdacht veel Belgen (lacht). Het is leuk om te voelen dat je zo gesteund wordt."

Morgen keert Bart Swings huiswaarts en wacht hem ongetwijfeld een warme ontvangst. "Ik ben heel benieuwd wat de komende week allemaal in petto heeft. Ik kijk ernaar uit eindelijk mijn familie en vrienden opnieuw te zien. Het zal deugd doen. Het is een lange maand geweest op de Spelen."

Naar het nieuwsoverzicht

Nog 54 dagen tot
Europees Jeugd Olympisch Winterfestival Sarajevo & Oost-Sarajevo 2019