Belgian Cheetahs : “Deelnemen aan de Olympische Spelen, een droom van ons allemaal.”

De Belgian Sheetahs hebben zichzelf en de wereld verbaasd op de Europese kampioenschappen van voorbije zomer in Berlijn. Het Belgische vrouwenteam 4 x 400m spurtte tijdens de finale in een nieuwe Belgische recordtijd van 2:59.47 naar een knappe vierde plaats. 
Cynthia Bolingo, Camille Laus, Hanne Claes, Justien Grillet en Margo Van Puyvelde vertoeven op dit ogenblik samen met zo’n 50 andere Team Belgium atleten op het Canarische eiland Lanzarote voor een olympische stage.

Team Belgium : Wat verwachten jullie van deze stage?

Belgian Cheetahs : “Teambuilding, dat is heel belangrijk voor ons. En verder plezier maken met het team, een nog hechtere band opbouwen. Wij hebben hier op Lanzarote ook de kans om goed samen te trainen voor het winter- en zomerseizoen.

Team Belgium: De olympische 4 x 400m estafette voor vrouwen stond voor het eerst op het olympische programma in 1972 in München. Als de Belgian Sheetahs zich plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokio over twee jaar, schrijven jullie geschiedenis als eerste Belgische 4 x 400m vrouwenteam ooit op de Spelen. Hoe graag willen jullie in die finale staan?

Margo Van Puyvelde : “Ja, zeer graag natuurlijk. Dat is een droom van ons allemaal. Onafgezien van het feit dat het een vrouwelijk aflossingsteam nog nooit is gelukt. Dat feit op zich geeft een extra motivatie om er toch te geraken en zal het des te specialer maken.”

Team Belgium: Dit jaar hebben jullie het Belgisch record verpulverd. Jullie liepen 3 seconden beter dan het record dat dateert van 1980. Wat is jullie recept?

Hanne Claes : “Ik denk dat we ieder afzonderlijk elkaar naar een hoger niveau hebben getild. We kunnen het echt supergoed met elkaar vinden. We hebben ook samengewerkt met een sportpsycholoog om elkaar heel goed te leren kennen en onze zwaktes en sterktes op punt te stellen. Ik denk dat dat ons geheim recept was.»

Team Belgium : Camille, wat is het grote verschil tussen de 400m en de 4 x 400m?

Camille Laus : «Om te beginnen, aan het eind van de 400m zie je iemand staan die op je wacht met uitgestrekte arm, dat maakt het makkelijker en dat geeft ook een speciale energie.
Aan het eind de estafettestok in handen krijgen en daarbij denken dat je voor een team loopt; dat geeft extra motivatie in vergelijking met een 400m. Men loopt losser, men denkt minder aan de verschillende etappes van de wedstrijd, je loopt meer op feeling en op gewaarwordingen. Dat is het grote verschil.”

Team Belgium : Waar voel jij je het beste bij ?

Camille Laus : “Eerlijk gezegd, in Berlijn liep ik liever de 4 x 400m. Het gevoel zat beter en het feit dat je deel uitmaakt van een team, bij de eindstreep de vreugde te kunnen delen met mijn teamgenoten, daar kan niets boven!

Team Belgium : «Wordt het voor jou een moeilijke keuze; individueel of in team lopen in Tokio ?

Cynthia Bolingo Mbongo : « Neen, ik denk niet dat het een moeilijke keuze wordt. In Berlijn hebben we bewezen dat we verschillende nummers na elkaar konden lopen op 48 uur. In Tokio wordt er rekening gehouden met de programma's van de verschillende nummers. Tokio zal niet dezelfde fout maken als Berlijn. Ik denk dat we dezelfde prestaties kunnen neerzetten als in Berlijn en misschien wel nog betere.”

Team Belgium : Vinden jullie dat de vrouwen atletiek evenzeer gewaardeerd wordt als de mannen atletieksport ?

Cynthia Bolingo Mbongo : «In atletiek denk ik van wel, omdat het een gemengde sport is, vrouwen beoefenen ongeveer dezelfde disciplines als de mannen. Nu er is toch wel een discriminatie in salarissen en premies. Maar over het algemeen mogen we niet al te veel klagen.»

Naar het nieuwsoverzicht

Nog 47 dag tot
Europees Jeugd Olympisch Winterfestival Friuli-Venezia Giulia 2023