Logo of Team Belgium

Het Wereld Antidoping Agentschap (WADA) verzamelde op 13 en 14 maart in de Olympische hoofdstad Lausanne voor de 15e editie van zijn jaarlijkse symposium. Nicky Van Rossem, Athlete Pathway Manager, was als Young-Change Maker op de atletensessie.

Regeringsvertegenwoordigers, internationale federaties, nationale antidopingorganisaties, grote evenementenorganisaties, de media, onderzoekers en dienstverleners, bogen zich in presentaties, interviews, paneldiscussies en netwerksessies over het thema "Towards 2021 - Navigating the Future Together".

Maar ook leden van verschillende atletencommissies woonden het symposium bij: de WADA-atletencommissie, de IOC-atletencommissie, atletencommissie van verschillende federaties en de nieuwe ‘onafhankelijke’ atletencommissie ‘Global Athletes’ tekenden present. Onder leiding van het Athlete Committee van het WADA werd in Lausanne een sessie gehouden enkel met atleten en hun vertegenwoordigers. Die hadden het o.m. over de nieuwe ADAMS (Anti-Doping Administration & Management System) en andere zaken die rechtstreeks verband houden met de ervaring van sporters met antidoping.

Nicky Van Rossem: “Het meest interessante topic voor mij ging over de investeringen van het WADA op vlak van digitalisering. Het verst gevorderde voorbeeld is de nieuwe Whereabouts App: de ‘Athlete Central’. Ik heb deze app die reeds in demo versie bestaat, zelf kunnen testen, ik vind het een enorme verbetering.

Ik heb ook via sociale media veel reacties gekregen van Belgische atleten die aangaven dat een nieuwe app broodnodig is. De officiële release datum van de app is nog niet bekend, maar hopelijk zeer snel!”

“Het was een zeer positieve ervaring om vast te stellen dat WADA zo veel input vraagt aan atleten met verschillende achtergronden, maar die uiteindelijk hetzelfde doel voor ogen hebben: de atleet centraal plaatsen, ‘clean athletes’ ondersteunen en de integriteit van de sport vrijwaren.

Als coördinator van de Atleten Commissie van het BOIC was het voor mij een zeer grote meerwaarde om de sessies bestemd voor de atleten, te mogen volgen. Het is uiterst belangrijk dat er ruimte voor debat is over gevoelige onderwerpen zoals antidoping, dat atleten hun mening kunnen geven en delen en dat organisaties als het WADA openstaan voor de visies van de atleten en er rekening mee houden.”