BOIC medestichter International Federation for Sports Officials

Op vrijdag 8 maart werd in het Vredespaleis in het Nederlandse Den Haag de “International Federation for Sports Officials” (IFSO) boven de doopvont gehouden. Deze nieuwe federatie is er gekomen op initiatief van Patrick Vajda, voorzitter van de Association Française du Corps Arbitral Multisports (AFCAM). Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité staat samen met o.m. het NOC*NSF aan de wieg van de internationale federatie. Gwenda Stevens, lid van de raad van bestuur van het BOIC en voorzitster van de Commissie Officials van het BOIC is één van de drie ondervoorzitters van het IFSO.

Gwenda Stevens: “Scheidsrechters en juryleden zijn belangrijke "actoren" in een sportwedstrijd. De “International Federation for Sports Officials” zal de belangen van de officials behartigen op internationaal niveau en toezien op een erkend statuut. Het BOIC heeft in het verleden reeds aangetoond met zijn Commissie Officials, opgericht in 2015, aandacht te geven aan de materie.”

Bestuur
De International Federation for Sports Officials” zal de vierjarige cyclus volgen van een olympiade. Tot na de Olympische Spelen van Tokio in 2020, werd voor een raad van bestuur ad interim gekozen.

Patrick Vajda, voorzitter van de “Association Française du Corps Arbitral Multisports (AFCAM)” werd voorzitter benoemd.
Janie Frampton, Sports Officials UK, Martens Dambergs, IBSF en Gwenda Stevens, lid van de raad van bestuur van het BOIC, voorzitter van de Commissie Officials van het BOIC en voorzitter van de Royal Belgian Rowing Federation, zijn ondervoorzitters.

Jan Vlasblom van NOC*NSF is penningmeester en Charlotte Girard (Olympic referee Ice Hockey) is secretaris-generaal.

Het bestuur telt 12 leden waarvan de helft vrouwen zijn.

De stichtende leden van de IFSO zijn:
- de NOC's België, Djibouti, Hongarije, Nederland en Vanuatu
- de Olympische sporten: BOBSLEIGH en SKELETON (IBSF) WIELRENNEN (UCI) HOCKEY op GRAS (European Confederation)
- niet Olympische sporten: SAVATE (FISav); SQUASH (WS); KICK BOXING (AFRICA); KICK BOXING (ASIA); SAMBO; WUSHU (IWUF) SPORTS de BOULES (CMSB); RAFTING
- Internationale Multisport Federaties: FISU; ISF
- Nationale scheidsrechters en sportjuryleden:  AFCAM; SOUK

Aangesloten lid: PAINT BALL

Naar het nieuwsoverzicht