BOIC viert Olympic Day met Thomas Briels en leerlingen van middelbare school

Op 23 juni viert de Olympische Beweging wereldwijd haar Olympic Day. Die dag wordt ieder jaar gevierd om de Olympische Beweging en haar Olympische waarden te promoten. En dus vierde het BOIC mee op 23 juni en nodigde voor de gelegenheid Olympiër Thomas Briels uit en 50 leerlingen van de middelbare school Nespa uit Genappe. Het thema voor dit jaar is “Move for peace”.

Jean-Michel Saive, voorzitter van het BOIC, kon niet aanwezig zijn maar heette de Nespaschool welkom in het Olympisch Huis via een video-boodschap. 

BOIC-CEO, Cédric Van Branteghem gaf een korte toelichting over de werking van het BOIC en de Olympische waarden.
“De olympische waarden vormen de basis van het olympisme en de olympische beweging. Met Team Belgium, willen we deze waarden in de toekomst nog meer onder de aandacht brengen via allerhande initiatieven zoals via de Olympic Day. Het is dankzij dit soort activiteiten dat we generaties kunnen inspireren en als olympisch comité ons steentje kunnen bijdragen aan een betere wereld dankzij sport.” , besloot de CEO.

Thomas Briels heeft vier Olympische deelnames op zijn palmares staan – Peking 2008, Londen 2012, Rio 2016 en Tokio 2020. Samen met de Red Lions won hij in Rio de zilveren medaille en in Tokio de gouden. Hij had dus veel te vertellen over de Olympische Spelen en de weg ernaartoe. En … Thomas Briels had toevallig ook zijn gouden Olympische medaille op zak. 

Na de inspirerende woorden van Thomas Briels over alles waar de Olympische Spelen en Olympische waarden voor staan, volgde een ‘Meet and Greet’ met de leerlingen en mocht iedereen – ook de gouden plak – op de foto! 

Na een lunch in het Olympisch Park, zette de Nespaschool koers naar het Koning Boudewijnstadion voor een bezoek aan het stadion en een sportieve namiddag in het Victor Boin stadion. 

Als aandenken aan deze Olympic Day, kreeg iedereen een Olympisch T-shirt. 

Geschiedenis van de Olympische Dag  
Het was in 1947 tijdens de 41e Zitting van het Internationaal Olympisch Comité in Stockholm dat dokter Gruss, IOC-lid in Tsjecho-Slowakije, een verslag indiende over een viering van de Wereld Olympische Dag, die in de eerste plaats een dag zou zijn om de Olympische gedachte te promoten. Het project werd enkele maanden later goedgekeurd ter gelegenheid van de 42e IOC-zitting in St. Moritz in januari 1948. De Nationale Olympische Comités (NOC's) werden belast met de organisatie van dit evenement en kregen het verzoek een datum tussen 17 en 24 juni te kiezen, ter viering van de oprichting van het Internationaal Olympisch Comité aan de Sorbonne in Parijs op 23 juni 1894, waar Pierre de Coubertin de Olympische Spelen nieuw leven inblies.  

De eerste Olympische Dag  
De eerste Olympische Dag werd gevierd op 23 juni 1948. Bij die gelegenheid bracht Sigfrid Edström, de toenmalige voorzitter van het IOC, een boodschap over aan de jongeren van de wereld. Portugal, Griekenland, Oostenrijk, Canada, Zwitserland, Groot-Brittannië, Uruguay, Venezuela en België organiseerden in hun respectieve landen een Olympische Dag.  

Olympische dag 2022 - #MoveForPeace 
Het thema van 2022 viert de kracht van sport om mensen samen te brengen in vrede: een oproep aan mensen om samen te bewegen, tot en tijdens de Olympische Dag, om hun verenigde steun te betuigen voor een vreedzame wereld.Naar het nieuwsoverzicht

Nog 48 dag tot
Europees Jeugd Olympisch Winterfestival Friuli-Venezia Giulia 2023