Breakdancen in Buenos Aires

Het is maar de vraag of dans ooit wordt toegevoegd aan de lijst van olympische sporten. Maar de Jeugd Olympische Spelen geven alvast een zetje in de goede richting. Voor tangodansen moet u gedurende de Jeugd Olympische Spelen even niet in Buenos Aires zijn, wel voor breakdancen.

Dat Buenos Aires de stad bij uitstek is om de tango te leren weet iedereen. Maar in oktober 2018 wordt gedurende de JOS deze passionele, elegante dans vervangen door breakdance !

Iedereen heeft het al wel eens gezien in het straatbeeld of in video clips, maar waar komt deze dans eigenlijk vandaan? Breakdance, ook bekend als breaking of b-boying, is een dansstijl en vormt samen met rap, graffiti en dj-en de 4 elementaire onderdelen van hiphop.

Groepen breakdancers houden battles om te weten te komen wie het beste kan dansen. Ze oefenen met elkaar en gebruiken elkaars kwaliteiten om elkaar aan te vullen. Het is een mix van grondsporten, gevechtsporten, acrobatische bewegingen en dansbewegingen.

Bij Breakdance is het vooral belangrijk dat je heel lenig bent. Je bent best ook acrobatisch, kracht, improvisatievermogen en uiteraard een goede conditie zijn ook belangrijk. Bij breakdance til je namelijk vaak je eigen gewicht op. Ook doorzettingsvermogen is een belangrijke eigenschap.

Ontstaan van Breakdance
Breakdance is eind 1970 ontstaan in de achterstandswijken van New York. Daar begonnen mensen te mixen met draaitafels. Omdat ze de breaks, de ritmische hoogtepunten, van een nummer eindeloos herhaalden, werden mensen die erop dansten breakdancers genoemd. De basis en fundamentele passen van breakdance worden ondertussen overal ter wereld aangeleerd, maar het begon allemaal als een vorm van expressie waarbij originaliteit het belangrijkste was. Een move van een andere breakdancer stelen, was het ergste wat je kon doen.

Breakdance moves
Bij de sixstep, beweegt de danser leunend op de handen, zijn voeten in hoog tempo en maakt zes verschillende posities. Een freeze is ook een bekende term: een danser houdt een bepaalde houding met benen in de lucht zo stevig vast dat het lijkt alsof die is bevroren. Er zijn ook grote powermoves zoals een flare, waarbij de benen van de danser door de lucht slingeren als een turner op het paard.

Breakdancebattles op de Olympische Jeugd Spelen
Behalve de welbekende olympische sporten zoals turnen en hockey, zal u tijdens de JOS dus ook kunnen genieten van dansers die draaien op hun hoofd en windmills springen. De wedstrijden worden gehouden in het welbekende hiphop “battle format”. Er zullen wedstrijden zijn voor mannen, vrouwen en mixed teams. Er zal dus voor het eerst op de Spelen gelijkheid zijn in geslacht. Nooit eerder konden mannen en vrouwen meedoen aan dezelfde competitie.

Naar het nieuwsoverzicht

Nog 57 dagen tot
Europese Spelen Minsk 2019