Logo of Team Belgium

Op 21 augustus, in de Topsporthal in Gent, stelde Gert Van Looy, chef de mission voor Buenos Aires 2018, de Team Belgium atleten voor die zullen deelnemen aan de Jeugd Olympische Spelen. Van 6 tot en met 18 oktober mag de Argentijnse hoofdstad 4.000 jonge topatleten van 15 tot en met 18 jaar uit 206 landen verwelkomen voor de derde zomereditie van de Jeugd Olympische Spelen.

Team Belgium telt vandaag 30 atleten  uit 18 sporten. De definitieve selectie vindt plaats eind augustus.

Gert Van Looy, Games Manager : “De Jeugd Olympische Spelen betekenen voor jonge atleten een sportief hoogtepunt. Het is belangrijk dat zij internationale ervaring kunnen opdoen tijdens multidisciplinaire competities. Tijdens de Jeugd Olympische Spelen komen atleten in contact met leeftijdsgenoten uit andere sporten en uit andere landen en maken er kennis met de olympische waarden. De atleten verblijven in een olympisch dorp. Jonge atleten maken tijdens de Jeugd Olympische Spelen kennis met alle tradities van de Olympische Spelen.

Dat zijn bijzonder verrijkende ervaringen voor jonge topsporters op het hoogste internationale niveau. Dat is in ieder geval wat ik de atleten toewens.”

Op het programma van 21 augustus stonden training, kennismaking en teambuilding van de jonge atleten en hun coachen.

Arthur Van Doren en Toma Nikiforov wiens wegen naar de Olympische Spelen eerst via de Jeugd Olympische Spelen gingen, kwamen de jonge atleten een hart onder de riem steken en getuigden over hun ervaringen tijdens hun Jeugd Olympische Spelen. Acht jaar geleden namen beide topatleten deel aan de eerste editie van de Jeugd Olympische Spelen van Singapore in 2010. Toma Nikiforov won er zilver in het judo en Arthur Van Doren de bronzen medaille met de hockeyploeg.

Buenos Aires 2018
Buenos Aires is de eerste Zuid-Amerikaanse stad die de Jeugd Olympische Spelen mag organiseren.
Nieuwe, innovatieve sporten zoals sportklimmen, dance sport, karate en roller sports maken er hun olympisch debuut. Ook zal er gestreden worden in BMX freestyle, kiteboarding, beachhandbal en cross-country running.

Van JOS naar OS
Atleet Arnaud Art, hockeyers Dimitri Cuvelier, Arnaud Flamand, Alexander Hendrickx, Dorian Thierry, Arthur Van Doren, judoka Toma Nikiforov en ruiter Nicola Philippaerts namen deel aan de Jeugd Olympische Spelen van Singapore in 2010.
Zwemmer Basten Caerts en taekondoka Ketbi Si Mohamed maakten hun olympische entrée tijdens de Jeugd Olympische Spelen van Nanjing in 2014.

Drie zomeredities en twee winteredities
De Jeugd Olympische Spelen zijn een initiatief van Jacques Rogge toenmalig IOC-voorzitter.De eerste zomereditie vond in 2010 in Singapore plaats. In 2014 organiseerde het Chinese Nanjing de tweede zomereditie. Innsbruck was in 2012 gaststad voor de eerste wintereditie, Lillehammer mocht in 2016 de tweede wintereditie verwelkomen. In 2020 is Lausanne gaststad voor de derde wintereditie.