Logo of Team Belgium

Op 13 juli heeft de Ministerraad het tussentijds rapport goedgekeurd van het project "Be Gold", dat jong sporttalent van ons land ondersteunt dankzij de hulp van de Nationale Loterij, de gemeenschappen via hun Sportadministraties (Sport Vlaanderen, Adeps en de Duitstalige gemeenschap) en het BOIC. Hierdoor wordt de steun van de Nationale Loterij verlengd voor de vijf komende jaren (2017- 2022).

"De ervaring met het WK 2018 en de uitstekende prestatie van onze Rode Duivels heeft het belang aangetoond om topsport in België te steunen », verklaart Sophie Wilmès, federaal Minister van Budget. « Sport staat voor de basiswaarden van het leven in de maatschappij: het teamwork, de fair-play, de verdienste, het verleggen van grenzen. Maar sport staat tevens in voor vereniging: het brengt mannen en vrouwen alsook de gemeenschappen samen rond éénzelfde passie. Ik ben fier dat te kunnen aanmoedigen via de Nationale Loterij ».

De filosofie van het project "Be Gold" betreft het ontdekken van jong talent en het op punt stellen van optimale trainingsstructuren, competities en omkadering op middellange en lange termijn met als doel de deelname aan Olympische Spelen en de realisatie van een Top 8. Het is belangrijk om het werk dat werd opgestart in 2004 verder te zetten, om het beste jonge sporttalent te steunen op lange termijn.

Op de laatste Spelen van Rio in 2016 behaalden de Belgische atleten 19 Top 8 resultaten en zes medailles, een mooie oogst die werd toegejuicht door de verschillende Ministers van Sport van het land: Philippe Muyters van de Vlaamse gemeenschap, Rachid Madrane van de Federatie Brussel-Wallonië en Isabelle Weykmans van de Duitstalige gemeenschap.

Momenteel maken meer dan 400 jonge atleten van 14 tot 22 jaar jaarlijks deel uit van het project "Be Gold" in 24 verschillende sportdisciplines (4 ploegsporten en 20 individuele sporten) met de medewerking van 29 sportfederaties.

Het totaal jaarlijks budget van Be Gold bedraagt 3.187.500 € en is verdeeld als volgt :

- 1.187.500 € Nationale Loterij
- 750.000 € Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité
- 740.000 € Vlaamse gemeenschap
- 10.000 € Duitstalige gemeenschap
- 500.000 € Franse gemeenschap