Logo of Team Belgium

Het IOC Athletes' Forum bracht van 8 tot 11 oktober zo’n 100 atleten uit 40 landen samen in Lausanne. Goed voor zo’n 100 Olympische medailles en zo’n 200 Olympische deelnames. Jean-Michel Saive, zevenvoudig Olympisch deelnemer en voorzitter van de Atleten Commissie van het EOC en Yuhan Tan namen deel aan het forum dat concrete maatregelen nam om de rol van de atleet binnen de Olympische beweging te versterken. Team Belgium News ging Yuhan Tan opzoeken voor een gesprek.

De atleten hadden een drukke agenda in Lausanne. Lezingen, workshops en discussies stonden op het programma. Thema’s als leiderschap, het leven na de sportcarrière, nieuwe media en uiteraard diverse aspecten van de Olympische Spelen zelf kwamen aan bod.

“Voor mij persoonlijk waren de face-to-face discussies met afgevaardigden van andere atleten commissies het meest leerzaam. Ik heb er enkele goede ideeën opgedaan die ik binnen de badminton kan toepassen.“, zegt Yuhan Tan.

Er breekt een zeer boeiende tijd aan voor de Olympische beweging met de lancering van 'the Olympic Channel’. Die gaat er hopelijk voor zorgen dat er ook in de perioden tussen de Olympische Spelen aandacht blijft gaan naar de Spelen.

Thomas Bach was zeer aanwezig tijdens het Forum. Hij schuwde ook de vervelende vragen niet. Het toont naar mijn gevoel aan hoe belangrijk het IOC het vindt om de atleten te betrekken bij de Olympische beweging, naar hen te luisteren en met hen van gedachten te wisselen.”, vult Yuhan Tan aan.

Aan het eind van het Forum hebben de atleten het IOC een aantal aanbevelingen voorgelegd met betrekking tot de Olympic Agenda 2020. Het IOC zal deze op haar beurt ter goedkleuring voorleggen aan zijn algemene vergadering.

Badmintonner Yuhan Tan nam deel aan de Olympische Spelen van Londen in 2012, hij studeert geneeskunde en is ook nog voorzitter van de Atleten Commissie van de Internationale Badminton Federatie.

“Badminton is een enorm snel groeiende sport, mede door het feit dat de sport zo laagdrempelig is en op alle leeftijden beoefend kan worden. Op internationaal niveau betekent dit dat er de laatste jaren enorm veel toernooien bijgekomen zijn. Momenteel willen we de kwaliteit van de organisatie van deze toernooien optimaliseren, daar kruipt veel tijd in.”

Wij wensen Yuhan Tan veel succes in alles wat hij onderneemt.


Volg Team Belgium op zijn weg naar Rio 2016, schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief.