Logo of Team Belgium

Olympische Spelen zijn vaak gelegenheden voor landen om hun culturele of technologische realisaties te laten zien. De laatste keer dat Japan in 1964 gastheer was voor de Olympische Spelen, onthulde het land zijn inmiddels iconische Shinkansen kogeltrein. In 2020 worden dat robots.

Tokio 2020 onthulde twee robots en een aangedreven exoskelet die zullen worden ingezet om de Spelen in goede banen te leiden.

De robots, gemaakt door Toyota, zullen mensen naar hun plaatsen leiden, informatie geven en eten en drinken meenemen. Zo is er de Human Support Robot (HSR), die een ingebouwde arm heeft voor het oppakken van schotels en manden, en de Delivery Support Robot (DSR), die er meer uitziet als een mobiele afvalbak, maar ook voorwerpen kan vervoeren. Zijn centrale arm is bijvoorbeeld uitwisselbaar om verschillende soorten bagage op te pakken en te vervoeren.

De robots zijn gespecialiseerd in de interactie met mensen. Toyota is van plan om 16 paren van deze robots in te zetten tijdens de Olympische Spelen.

Sinds 2018 test Toyota uitvoerig met de twee robots bij Japanse sportevenementen.

Panasonic-exoskelet
De organisatie van de Olympische Spelen introduceerde ook een Panasonic-exoskelet dat bijvoorbeeld de taak van de drager moet verlichten bij het tillen en laden van zware bagage van atleten. Het exoskelet is al sinds vorig jaar te koop voor zo'n 4500 euro en er zijn er al 200 van verkocht.

"We hebben onderzocht hoe we het dagelijks leven van mensen kunnen ondersteunen en hoe we robots kunnen ontwikkelen die kunnen samenwerken met het dagelijks leven", vertelde Toyota general manager Minoru Yamauchi. "Tijdens de Olympische Spelen in Tokio zullen er veel gasten in een rolstoel zitten en we willen hen graag laten genieten van de spelen zonder zich zorgen te maken over hun mobiliteit.”