“Deze wintereditie van het EJOF heeft de olympische vlam aangewakkerd”

Het Europees Jeugd Olympisch Festival in Vorarlberg en Liechtenstein is afgelopen. Het bilan: een medaille, enkele mooie prestaties en vooral zeven getalenteerde atleten, gesterkt door een eerste olympische ervaring.

Op de laatste competitiedag van het Europees Jeugd Olympisch Festival mocht Team Belgium voor het eerst ook als team aantreden. Kim Vanreusel, Mathilde Nelles, Armand Marchant en Tom Verbeke namen het op tegen Rusland in het ‘mixed parallel team event’, waarbij telkens twee skiërs tegelijk een slalom afleggen. Helaas kon enkel Mathilde haar rechtstreekse tegenstandster verslagen. Uitschakeling in de achtste finales dus. En meteen ook het einde van de competities voor de Belgen. Zo eindigt dit EJOF voor onze zeven deelnemers met één medaille en een pak olympische ervaring.

“Op voorhand waren de verwachtingen hooggespannen”, vertelt delegatieleider Rudy Lahor. “Zowel de atleten zelf als de federaties die deze zeven namen naar voor hadden geschoven, hadden de lat hoog gelegd. Terecht, want Armand Marchant behaalde hier de allereerste Belgische EJOF-medaille in de reuze slalom. Maar misschien is het ook de druk geweest die ervoor heeft gezorgd dat we niet steeds de resultaten hebben gezien die mogelijk waren met het aanwezige talent? Dat maakt natuurlijk deel uit van de ervaring die de atleten hier opdoen.”

“Trouwens, ik heb hier wel meer knappe dingen gezien”, zegt Rudy Lahor. “Loena Hendrickx leverde een knappe prestatie. Laat ons niet vergeten dat zij, net zoals Sam Maes in het alpineskiën, bij de jongste deelnemers was. En op deze leeftijd is een jaar nog een groot verschil. Ook alle andere deelnemers hebben zich volledig gegeven. Het zijn stuk voor stuk talenten die op een professionele manier met hun sport bezig zijn.”

“Het was mooi om te zien hoe deze jongeren doorheen het EJOF ook een echt team werden. Zelfs de skiërs kenden elkaar op voorhand niet allemaal even goed. Ze wonen en trainen immers bijna allemaal op verschillende plaatsen in het buitenland. Gaandeweg kwam de sfeer los. Daarvoor moet ik ook zeker de drie coaches en fysiotherapeute Caroline Dauw bedanken”, aldus Rudy Lahor.

“Tot slot krijgt ook de organisatie van mij een pluim”, besluit hij. “Het transport vergde, zeker met de hevige sneeuwval die we hier af en toe hebben gezien, veel tijd. Maar het algemene verloop van dit evenement was voorts uitstekend. Ik ben er zeker van dat het de olympische vlam bij onze zeven talenten heeft aangewakkerd.”

Alle resultaten van het EJOF kan je hier herbekijken.

Een verslag in foto’s vind je hier.

Naar het nieuwsoverzicht

Nog 22 dagen tot
Europees Jeugd Olympisch Winterfestival Sarajevo & Oost-Sarajevo 2019