Logo of Team Belgium

De Europese Kampioenschappen in Glasgow en Berlijn en het wereldkampioenschap zeilen in Aarhus hebben het sportminnend hart van menige Team Belgium-fan harder doen slaan. De balans : twintig medailles, 19 EK-medailles en het WK-goud van zeilster Emma Plasschaert. Bekijk de foto's hier.

Eddy De Smedt : “Ik kan me geen andere sportzomer voor de geest halen waarin Team Belgium zo veel medailles heeft behaald."

Met de Olympische Spelen van Tokio die over twee jaar plaatsvinden, zijn deze resultaten een positief bilan.
Eddy De Smedt : “Laten we nu even genieten van deze knappe resultaten en daarna de resultaten in detail evalueren. Maar de Europese kampioenschappen kunnen een belangrijke eerste stap zijn richting de Olympische Spelen van Tokyo in 2020.”

Emma Plasschaert wereldkampioene Laser Radial
Emma Plasschaert won in het Deense Aarhus als eerste Belgische zeilster goud in de Laser Radial-klasse op een wereldkampioenschap. Dat verzekert België alvast van een olympische startplaats in 2020. Omdat in de Laser Radial-klasse elk land slechts één boot mag afvaardigen, wordt later bepaald wie die zal invullen.
Eddy De Smedt : "We blijven prominent aanwezig in de 'laser radial'. Na Min Dezillie en Evi Van Acker, neemt Emma het meteen over.”

6 Belgische medailles in atletiek, waarvan 3 gouden
De Europese Kampioenschappen in atletiek zijn voor Team Belgium een succes geworden. Drie keer goud, twee keer zilver en één keer brons, een nooit geziene medailleoogst op een EK. Alle lof voor de gouden medaille van Nafi Thiam, na haar olympische en haar wereldtitel kroont ze zich in Berlijn ook tot Europees kampioene heptatlon. De gouden medaille van Koen Naert die naar de Europese titel op de marathon liep in een geweldige tijd, onder de 2u10' en die van de Belgian Tornados op de 4x400m. De zilveren medaille van Bashir Abdi op de 10.000m en het zilver en het brons voor Kevin en Jonathan Borlée op de 400m. Maar ook de knappe vierde plaats van de Belgian Cheetahs, Hanne Claes op de 400m horden, Isaac Kimeli, ondanks zijn diskwalificatie een goeie 5.000m, Elise Vanderelst op de 1.500m, hordenloper Michael Obasuyi die als junior twee keer zeer dicht bij zijn persoonlijk record liep, zorgden voor heel wat kippenvel en boeiende sportmomenten.

Artistieke gymnastiek
Nina Derwael heeft aan de brug met ongelijke leggers haar Europese titel met succes verdedigd en behaalde ook zilver op de balk. Axelle Klinckaert veroverde het brons op de grondoefening. We kijken al uit naar het wereldkampioenschap later dit jaar.

Een 4e plaats in het roeien
Roeiers Tim Brys en Niels Van Zandweghe die onlangs de wereldbeker wonnen in de lichte dubbeltwee, hebben net geen Europese medaille gepakt. Hen wacht nog het wereldkampioenschap in Plovdiv, Bulgarije. 

Triatlon : een medaille in een nieuwe discipline
Valerie Barthelemy, Jelle Geens, Claire Michel en Marten van Riel: alle vier pronkten zij in het brons op het podium van de sprinttriatlon voor gemengde landenteams. Dat is goed nieuws richting de Olympische Spelen van Tokyo want laat deze discipline in 2020 voor het eerst op het olympische programma staan. Marten Van Riel nam ook mooi brons individueel.


Wielrennen : 2 van elke kleur
Het EK in Glasgow kon niet beter starten voor Team Belgium. Reeds op dag 1 won regerend vice-wereldkampioene en goed voor olympisch brons in Rio 2016, Jolien D'Hoore, er de bronzen medaille in de scratch! Op dag 4 snelde baanwielrenner Kenny De Ketele naar het zilver in de puntenkoers, samen met Robbe Ghys fietste hij ook nog naar het goud in de ploegkoers. Victor Campenaerts verlengde zijn Europees titel in de tijdrit. Baanwielrenster, Nicky Degrendele, regerend wereldkampioene, won knap zilver op de keirin. Githa Michiels won brons in mountainbike en Wout Van Aert sloot het EK wielrennen mooi af met zijn bronzen medaille op de weg.

Brons voor Kimberly Buys
In het zwemmen won Kimberly Buys brons op de 50m vlinderslag. 
Door een hersenvliesontsteking moest olympisch vice-kampioen, Pieter Timmers, jammer genoeg het EK missen. Wij wensen hem een spoedig herstel toe en hopen hem te zien schitteren op een volgend tornooi!

En de zomer is nog niet voorbij
En nog zit de olympische sportzomer er niet op voor Team Belgium, er komen nog wereldkampioenschappen paardensport en judo aan, net als voor de teamsporten zoals basket, hockey en volleybal. Het blijft boeiend!

Overzicht van de medailles 

Wereldkampioenschap Sailing : Emma Plasschaert wint het goud

Europese kampioenschappen : 6 gouden medailles, 5 zilveren en 8 bronzen

De 6 gouden medailles gingen naar :

Dylan Borlée, Kevin Borlée, Jonathan Borlée, Jonathan Sacoor, Robin Vanderbemden en Julien Watrin, atletiek - 4x400m
Victor Campenaerts, wielrennen - tijdrit
Nina Derwael, gymnastiek - brug met ongelijke leggers
Kenny De Ketele en Robbe Ghys, baanwielrennen - ploegkoers
Koen Naert, atletiek - marathon
Nafi Thiam, atletiek - zevenkamp

De 5 zilveren medailles waren voor :

Bashir Abdi, atletiek - 10.000m
Kevin Borlée, atletiek - 400 meter
Nicky Degrendele, baanwielrennen - keirin
Kenny De Ketele, baanwielrennen - puntenkoers
Nina Derwael, turnen - balk

De 8 bronzen medailles werden gewonnen door :

Jonathan Borlée, atletiek - 400 meter
Kimberly Buys, zwemmen - 50m vlinder
Jolien D'hoore, baanwielrennen - scratch
Axelle Klinckaert, turnen - grond
Githa Michiels, wielrennen - mountainbike
Wout van Aert, wielrennen - wegrit
Marten Van Riel, triatlon
Marten Van Riel, Jelle Geens, Claire Michel en Valerie Barthelemy, triatlon – mixed relay