Logo of Team Belgium

De shorttrackers Hanne en Stijn Desmet zijn respectievelijk vijfde en tiende geworden in het eindklassement van de Europese kampioenschappen shorttrack in het Nederlandse Dordrecht.

Vergeleken met een jaar geleden is dat een enorme stap vooruit. Vlak voor aanvang van de Olympische Winterspelen werden Hanne Desmet en Ward Pétré achttiende op het EK in Dresden, de beste Belgische klassering.

Stijn Desmet werd toen 25e. Pétré en de inmiddels gestopte Jens Almey plaatsten zich voor de Spelen.

Wie bondscoach Pieter Gysel vraagt naar de reden van deze opmerkelijke progressie krijgt als antwoord: "Je moet investeren." Dat hebben de drie beste Belgische shorttrackers gedaan door hun biezen te pakken en te gaan trainen met de succesvolle Nederlandse schaatsers. Snel ijs in Heerenveen en veel concurrentie hebben broer en zus Desmet en Pétré sneller gemaakt. Voor het eerst in een toernooi van dit niveau mocht Hanne Desmet starten in de superfinale over 3.000 meter. Die eer valt alleen de beste acht schaatssters te beurt.

Achter de Nederlandse Suzanne Schulting werd ze in die beslissende race tweede. Schulting kroonde zich zo tot Europees kampioene, Desmet verbeterde haar positie. Na drie afstanden had ze de achtste plaats ingenomen. Even later eindigde haar jongere broer Stijn op de drie kilometer als zevende. Europees kampioen werd de Hongaar Shaolin Sandor Liu. De aflossingsploeg eindigde in de B-finale als tweede, goed voor de zesde plaats in totaal. Gysel had voor de laatste wedstrijd, die werd gewonnen door Italië, David Danneel ingezet in plaats van junior Adriaan Dewagtere, die in de kwart- en halve finales zijn opwachting mocht maken.

Belga