Guido De Bondt krijgt Orde van Verdienste van het BOIC

Op vrijdag 1 juni heeft het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité voor de zesde keer zijn Orde van Verdienste uitgereikt aan een persoon met een uitzonderlijke bijdrage aan de Olympische Beweging in ons land. Dit jaar gaat deze onderscheiding naar Guido De Bondt.

Guido De Bondt was zelf geen olympisch atleet, toch past hij op het vlak van inzet en toewijding perfect in de lijst van laureaten. Hij mag terugkijken op een carrière van 37 jaar binnen het BOIC. Hij stond aan het roer van de grootste Europese en mondiale sportevenementen voor jongeren. En met zijn enorme expertise en toewijding gaf hij de Olympische Beweging mee vorm.

Guido De Bondt werd in 1976 aangeworven als sportdirecteur bij het BOIC, toen nog het Belgisch Olympisch Comité. In 1984 werd hij adjunct-secretaris-generaal, in 1992 secretaris-generaal.

Hij werkte samen met vijf voorzitters: Raoul Mollet, Jacques Rogge, Adrien Vanden Eede, François Narmon en Pierre-Olivier Beckers.

Zijn engagement voor de sport bleef niet beperkt tot de Belgische grenzen. Twaalf jaar lang was hij lid van het Uitvoerend Comité van de Europese Olympische Comités.

Op initiatief van Jacques Rogge organiseerde Guido De Bondt in 1991 de European Youth Olympic Days. Een multidisciplinaire competitie voor jongeren in Brussel. Volgend jaar is het EYOF al aan zijn 15e zomereditie toe. Nog steeds inspireert het duizenden jongeren om het beste van zichzelf te geven en zich te ontwikkelen als atleet en als persoon. Als voorzitter van de EYOF-commissie van 2001 tot 2013 maakte hij de groei van dit evenement van dichtbij mee.

In 2010 volgde het IOC het goede Europese voorbeeld: de Youth Olympic Games werden geboren. Als lid van de coördinatiecommissie deelde hij binnen het IOC zijn ervaring voor de edities in Singapore en Nanjing. Binnen het IOC maakte hij ook deel uit van de commissie ‘Olympisch Programma’.

In 2014 kreeg Guido De Bondt de European Olympic Laurel Award. Daarna kreeg hij ook de Olympische Orde van het IOC.

Guido De Bondt mocht de Orde van Verdienste in ontvangst nemen uit handen van Jacques Rogge tijdens de algemene vergadering van het BOIC van 1 juni.

Laureaten Orde van Verdienste:

Eddy Merckx, Orde van Verdienste 2013
Patrick Sercu en Gaston Roelants,Orde van Verdienste 2014
Robert Van de Walle, Orde van Verdienste 2015
Ingrid Berghmans,Orde van Verdienste 2016
Hanna Mariën Orde van Verdienste 2017

Naar het nieuwsoverzicht

Nog 335 dagen tot
Olympische Zomerspelen Tokio 2020